V okolici Ljubljane je zaživel stanovanjski dvojček, v katerem si je 4-članska družina zaželela predvsem praktičnega domovanja. Hiša Ž v treh etažah odkriva drugačne rešitve s stopniščnim prebojem v mansardo in še bolj lahkotnimi, odprtimi bivanjskimi prostori, ki se odpirajo v novo dimenzijo zunanjosti.

»Želiva si praktičnega domovanja, ki ponuja maksimalno bivanjsko kakovost,« sta si zaželela investitorja, ki sta iskala hišo v okolici prestolnice. Pregledala sta vse, kar je bilo v tistem trenutku ponujeno na trgu, in našla stanovanjski dvojček s 160 m² v podaljšani tretji gradbeni fazi. Z arhitekturnim birojem 3S design so po temeljiti analizi hiše prišli do rešitve, da bodo popolnoma nov objekt nekoliko prilagodili, da lahko omogočijo še boljše bivanjske pogoje.

V hiši trenutno biva 4-članska družina z 2 majhnima otrokoma, zato je bilo še bolj pomembno, da se prostori lahko prilagajajo uporabnikom. Kakšne so bile ključne spremembe? Arhitektke so želele ustvariti odprte in svetle prostore. »Panoramsko okno smo premaknili na zahodno stran hiše in tako povečali vnos sonca in svetlobe v dnevnem prostoru ter preprečili poglede z ulice v notranjost hiše,« zaupa arhitektka Kaja Strle. Tudi kuhinjo so premaknili in s tem omogočili boljšo funkcionalnost bivalnih prostorov. Na vrtni strani so predvideli obsežno, delno pokrito teraso po celotni dolžini bivalnega prostora, da lahko družina večji del leta preživlja na prostem. S tem so na bister način povezali tudi notranjo in zunanjo (letno) kuhinjo. V pritličju so vhodni del v hišo še optično odprli. Na eni strani predsobe se razprostira garderobna niša z ogledalom po celotni višini od tal do stropa.

V celotnem interierju so rdeča nit naravni materiali, ki so po mnenju arhitekturnega biroja 3S design resnično večni. Za osnovno barvno shemo so izbrali priljubljen beljen, oljen hrastov les in belo barvo, ki so ju popestrili s pisano terazzo keramiko.

Izgled terraza posnema tudi kamin v osrednjem bivalnem prostoru, ki izkorišča celotno višino etaže in doda monumentalen videz prostoru.

Da bi pridobili čim več uporabnega prostora, so izkoristili tudi mansardo. Preboj za nove stopnice so si zamislili nad obstoječim stopniščem, da privarčujejo čim več uporabne površine za druge namene. Hkrati pa je preboj omogočil vnos svetlobe preko strešnega okna na celotno kovinsko stopnišče, ki z zamiki razgibano vabi v zadnjo etažo.

»Poseben element v prostoru je linijsko svetilo nad kuhinjskim otokom, ki je hkrati tudi korito za rože. Zelenje v vseh oblikah je v interierju izbrano premišljeno, to smo počeli skupaj z investitorko, ki je biologinja. Rastline so tu del notranje opreme in prava popestritev izčiščenim in modernim linijam pohištva. Prav tako smo v interier vključili sistem 3Smagnet, ki smo ga razvili pri nas v studiu – gre za sistem stenskih oblog in magnetnih elementov,« še zaupa Kaja Strle. Tako so povečali uporabno vrednost stenske obloge v kuhinji in dodali interaktivne površine v predsobi.

S takšnimi rešitvami na 160 m² hiša ponuja domovanje v treh etažah: pritličju, nadstropju in mansardi, ki s premišljeno zasnovo na ravni prostorske organizacije snuje sodoben, a razgiban ambient za mlado družino.

Fotografije interierja: Lana Strle

Fotografije terase: 3S design