Izdelki 3S design so kot nalašč za vse, ki še iščejo harmonično ravnovesje z urejenim domovanjem, pa tudi za tiste, ki so ga že davno našli. Za znamko se skriva družinsko podjetje, znano po inovativnih izdelkih za reševanje bivanjskih izzivov.

V družinskem podjetju 3S design, ki sta ga pred osmimi leti skupaj z mamo Maco osnovali arhitektki Lana in Kaja Strle, poleg inovativnih arhitekturnih rešitev ponujajo široko paleto dodatkov za dom, ki temeljijo na načelih minimalističnega oblikovanja. »Leta 2012 smo skupaj z mamo in sestro ustanovile oblikovalski in arhitekturni studio z imenom 3S design. Takrat smo se kot arhitektke prvič zares začele ukvarjati tudi s produktnim oblikovanjem pohištva. Prej smo le sem in tja, za kakšnega naročnika, v sklopu celotnega interjerja oblikovale posamezen unikaten kos. Smo pa v praksi, kot arhitektke in notranje oblikovalke, večkrat občutile pomanjkanje funkcionalnih dodatkov k pohištvu, ki bi bili ob enem praktični in estetsko dovršeni. Prav zaradi tega smo same začele raziskovati to področje,« razloži Kaja. Pridobljeno znanje in izkušnje so izkoristile za izdelavo zanimivih dodatkov za dom, ki nastajajo kar v domači delavnici. Tesno sodelujejo tudi z očetovo kovinsko delavnico, kjer nastajajo izdelki iz kovine. Celovit pristop k delu, vse od ideje do izdelave, in pozorno oblikovanje detajlov omogočata izdelkom brezčasnost. Ta je sploh v času široke potrošnje in instant oblikovanja dobrodošla osvežitev.

Podjetje 3S design se ponaša s štirimi linijami izdelkov. Najprej se je trgu predstavilo stojalo za oblačila Plutoo, zatem še kovinski dodatki k pohištvu Steeline in modulne vrtne kuhinje Garden Gourmet.  Paradna linija 3S magnet je nastala kot zadnja, sestavlja jo široka paleta dodatkov za kuhinje, nad katerimi se navdušujejo vsi ljubitelji vihtenja kuhalnice. »3S magnet je sistem stenske obloge in različnih magnetnih dodatkov, ki se prosto prestavljajo po 3S magnet panelu. Sistem 3S magnet je zelo praktičen, funkcionalen in uporabniku dopušča obilo lastne kreativnosti, zato ni primeren samo za kuhinje, namesto klasične kuhinjske obloge, ampak tudi v drugih prostorih – kopalnicah, predprostorih, otroških sobah, dnevnih prostorih, pisarnah oziroma povsod, kjer so potrebne odlagalne površine. Z uporabo 3S magnet stenske obloge so naše stranke izjemno zadovoljne, saj se na njej ne poznajo prstni odtisi, pa tudi madeže lahko odstranijo samo z vlažno krpo,« o liniji magnetnih dodatkov povedo v podjetju 3S design. Prav zaradi široke uporabnosti so njihovi izdelki še toliko bolj cenjeni. Tudi Slovenci se počasi vse bolj zavedamo pomena izdelkov, ki so plod truda družinskih podjetij in ne velikih korporacij. Čeprav imajo slednje za predstavitev na trgu na razpolago neprimerljivo več sredstev, pa zavest o kakovosti slovenskega oblikovanja počasi raste: »Opažamo pa, da so kupci še bolj navdušeni, ko izvejo, da so naši izdelki plod slovenskega oblikovanja in izdelave. Vedno več je ljudi, ki cenijo naravne materiale in ročno obdelavo.«

Trajnost postaja vse večja vrednota tudi na slovenskem trgu, zato kupci vse bolj posegajo po izdelkih z daljšo življenjsko dobo. Pri 3S design se zanašajo na naravne in reciklirane materiale, ki kljubujejo masovni proizvodnji s kratkim rokom trajanja. »Živimo v času velikih razkorakov. Pri nas v studiu posvečamo veliko pozornosti temu, da so naši izdelki kakovostni, izdelani iz naravnih materialov, da je njihova funkcija večplastna in da so oblikovno zadržani; tako so uporabni tudi na dolgi rok. Pomembno se nam zdi, da so izdelki, predvsem pohištvo, oblikovani in izdelani za dolgo življenjsko dobo. Primer je ravno linija »3S magnet« – sama površina je zelo zadržana, enobarvna,  z različnimi magnetnimi dodatki (police, držala, obešala, kljukice) pa ji lahko skozi čas spreminjamo funkcijo. Vse naše izdelke je mogoče v 97 odstotkih reciklirati,« poudarjajo.

Lani so v sklopu pariškega sejma Maison & Objet prvič javno predstavili tudi razširjeno linijo 3S magnet, ki vsebuje kopalniško kolekcijo. »Panele v kopalnici večinoma lepimo na ploščice ali steklo, uporabimo jih pa lahko tudi kot podlago za umivalnik. Obloge izdelujemo po meri, v našem družinskem podjetju – zato se le-te prilagodijo prav vsakemu interierju. Izdelamo tudi izvrtine za električna stikala oziroma kakršnekoli druge izreze ali oblike. Novi dodatki za kopalnice so različna držala za toaletni papir, krtača za WC, obešalniki za brisače, police različnih velikosti in oblik, lončki, ogledala. Večina dodatkov je uporabnih za različne namene in jih lahko poljubno kombiniramo. Prednost tega sistema je, da se vizualno prilagodi ambientu, v katerega se vklaplja, ter da je njegovo vzdrževanje neverjetno lahko,« pojasnjujejo v podjetju, kjer ne nameravajo mirovati. Ves čas si namreč prizadevajo k snovanju multifunkcionalnih izdelkov, saj je to recept za dolgo življenjsko dobo in uporabnost produkta. »Ideje za nove izdelke pridejo iz potreb uporabnikov. Veliko pozornosti posvečamo analizi same uporabe izdelka skozi čas in spoznavanju različnih navad ljudi. Sproti se učimo in svoje izdelke nenehno izboljšujemo,« zaključujejo.

Več: 3sdesign.eu