Za Sandro in Feliksa je družina najpomembnejša v življenju. Ko sta pričakovala naraščaj in začela načrtovati tudi novo bivališče, je bilo obema jasno, da bi rada živela blizu staršev. Perfektna rešitev se je ponudila kar sama: dvojček, v katerem se bo vsaka generacija počutila odlično. »Tako si lahko pomagamo in se podpiramo,« pravi Sandra in doda: »Če si želimo zasebnosti, enostavno zapremo vrata in že smo vsak zase.«

Pred začetkom gradnje pa je bilo seveda treba kupiti še zemljo. Kar nekaj časa so bili na lovu za mirno parcelo, ki bi bila primerna za postavitev dvojčka, vztrajanje in čakanje pa se je vendarle obrestovalo, saj so na koncu ob manjšem gozdu odkrili dovolj veliko zazidljivo posest, kjer resnično vlada mir.

Ravna streha

Veliko hitreje je šlo z načrtovanjem hiše, saj so že vnaprej dobro vedeli, kaj si želijo. Na primer visoko na vrhu seznama sta bili ravna streha in modernejša arhitektura. Svoje ideje so zaupali strokovnjakom za montažne hiše WeberHaus, kjer so poskrbeli za vse od A do Ž in dosegli res impresiven rezultat.

Dvojček je narejen v obliki dveh kock, ki na prvi pogled sploh ne kažeta, da gre za hišo z dvema vhodoma. Spretno pa razkrivata doseganje ravnovesja med razdaljo in bližino. Namreč za harmonično sobivanje mladih in starejših je pomembno ustvariti prostor intime za vsakogar. Na vrtni strani to nalogo prevzamejo manjši prizidki, katerih naloga je obe terasi držati na razdalji. Na strehah dvojčka pa sta tudi dva sončna balkona, ki ju ločuje zid.

Osebna nota

Tudi pri ureditvi notranjosti so si bili investitorji enotni. Osrednji bivalni prostor vsake polovice sestavljajo jedilnica, dnevna soba in kuhinja. Pritličje dopolnjujeta še stranišče za goste in tehnična soba, medtem ko se spalni prostori nahajajo v nadstropju. Vsak del dvojčka ima tri spalnice in prostorno kopalnico, pri čemer mladi del družine uporablja vse tri spalnice, stara starša pa dve dodatni sobi uporabljata kot prostor za goste in salon.

Kar se tiče sloga opreme, so se stari starši odločili za temnejše tone in tople lesene površine, mlajši družini pa je bližje industrijski slog in sivi odtenki, katerih kraljica je nedvomna kamnita stena za veliko sedežno garnituro.

V koraku s časom

Dvojček je energetsko zelo učinkovit. Ogreva se s toplotno črpalko ter skupaj z optimalno izoliranim ovojem stavbe dosega pasivni standard. Zaradi tega se obe družini lahko veselita nizkih računov za ogrevanje in bivanja v prijetnih razmerah, ki jim jih zagotavlja ta sodobna večgeneracijska montažna hiša WeberHaus.

Arhitektura, izvedba in fotografije: WeberHaus