Investitor, čigar življenjska filozofija temelji na spoštovanju narave, sobivanju z njo in ponižnosti do nje, je zase in za svojo družino želel hišo, ki bo odražala njegove najgloblje vrednote. Projekt je prepustil biroju Superform, v katerem so mu zasnovali povsem unikatno streho nad glavo.

Kot izhodišče tega projekta pod Pohorjem so arhitekti vzeli sodobno gorsko hišo. “Sonce, veter in drugi naravni (zemeljski in kozmični) dejavniki vplivajo na zasnovo,” povedo arhitekti, ki so hišo oblikovali pod veliko streho, ki v svoji rebrani strukturi odseva strukturo pohorskih goric. Identiteta lokacije se zrcali v identiteti hiše – in obratno.

Nagubana streha je tako dominantna, da hiša pravzaprav nima klasične fasade – nadomestijo jo strešine in velike zasteklitve. “Streha je meandrična, lebdeča,” razložijo arhitekti, ki so pod tremi nizi strehe oblikovali tri funkcionalne enote – garažo, bivalni del in spalnice.

Interier je opremljen v sodobnem alpskem slogu: stropne in talne obloge iz masivnega lesa dopolnjujejo stene, oblečene v neobdelan kamen. Celoten interier je uravnotežen, umirjen – notranja oprema protagonizem namreč prepušča velikim panoramskim razgledom na neokrnjeno naravo.

Tudi krajinska zasnova je oblikovana za življenje v skladu z naravo. Med meandri hiše so organsko oblikovani zeleni kotički: gozdiček, sadovnjak in zelenjavni vrt.

Srčika doma pa je osrednji atrij, usmerjen proti Pohorju. Njegovo leseno teraso namreč dopolnjuje naravni plavalni bazen organskih oblik. Sestavljen je iz dveh delov – plavalnega in okrasnega. “Odsev vode ima (po stari hindujski filozofiji urejanja prostora vastu) namreč blagodejni učinek na bivanje v notranjosti,” nam zaupajo arhitekti, ki so še posebej zadovoljni s tem, da se v vodi na miren dan odseva silhueta Pohorja in tako še dodatno utrdi identiteto lokacije.

Hiša je bila izbrana za finalista nagrade Architizer A+ Awards 2022 ter prejela posebno priznanje žirije nagrade The Plan Award 2022.

Arhitektura: Superform

Vizualizacije: Goran Djokić