V velikih družinskih hišah pri nas si v pritličju praviloma dom organizira starejša, v nadstropju pa mlajša generacija. Medgeneracijska pomoč je dobrodošla, vendar sobivanje pod eno streho pogosto prinaša izzive. Mi pa smo našli precej neznačilen in uspešen način sobivanja dveh generacij.

Anka in Martina, mati in hči, sta se odločili zgraditi svoji hiši druga ob drugi. “Želeli smo si živeti v bližini, pa vendarle tako, da bo imel vsak svoj kotiček zemlje, kjer si lahko ustvari svoje življenje,” pogovor z nami začne Martina. Tako imata obe gospodinjstvi zagotovljen neposreden dostop do vrta, hkrati pa je eno od hiš v prihodnosti lažje prodati, če se okoliščine spremenijo. Mama in hči zdaj živita vsaka svoje življenje, ena v marelični, druga v rumeni hiši, vseeno pa vsak dan skupaj skuhata kosilo in popijeta kavo, medtem ko vnukinja Tara babico obišče celo večkrat na dan.

Samooskrba po neverjetni ceni

Sprva so načrtovali ogrevanje obeh domov s pomočjo talnega gretja oziroma toplotne črpalke, z investicijo okoli 12 tisoč evrov. Anka je bila tista, ki je prva zasledila in raziskala ogrevanje s pomočjo infrardečih panelov. “Toplota je božanska, razporejena po vsem prostoru,” pove, “stikalo pa se vključuje samo, tako da z ogrevanjem nimamo dela.”

Panele sta naročili pri podjetju Ekosen, ki jima je poleg montaže panelov zagotovilo še dodatne visokotehnološke rešitve: stene so premazali s termokeramičnim premazom, ki izboljšuje splošni energetski izkoristek; namestili pa so jima tudi regulatorje zadnje generacije, ki ves čas skrbijo za enakomerno ogrevanje. Pod panelom tako ni več koncentrirane toplote, življenjska doba panela je zaradi tega daljša, ker so predmeti ves čas enakomerno segreti, pa je lahko poraba celo do 25% manjša.

Zdaj razmišljata tudi o vgradnji sončne elektrarne, ki bi jima zagotovila dovolj elektrike tako za gospodinjstvo kot za ogrevanje. Celotna investicija v samooskrbo ene hiše tako znaša le okoli 13 tisoč evrov, tj. 4 tisoč za infrardeče panele in 8 – 9 tisoč za 7-kilovatno sončno elektrarno.

Več informacij: Ekosen

Fotografije: Ekosen