Na skrajnem severu Danske, v neokrnjeni naravi severa, so arhitekti studia PAX Architects oblikovali objekt, ki se s svojo zasnovo poklanja lokalni stavbarski dediščini in zgodovini mesta. A z velikim razumevanjem potreb sodobnega uporabnika in izjemno mero estetike.

V mestu Skagen, ki velja za najsevernejše dansko mesto, najdete prekrasno, s slamo krito hišico, ki kar kipi od topline in domačnosti. Po skandinavsko, seveda. Poletna hišica je oblikovana z velikim spoštovanjem do okoliških hišic, zgrajenih v času, ko so za gradnjo uporabljali zoglenel ladijski les in s slamo krito streho. Prav slednja mimoidočim kot prva pade v oči, saj lepo dopolnjuje temno leseno fasado, ki se zlije z okolico.

Prava paša za oči pa je tudi interier. Arhitekti so z zasnovo notranjosti želeli doseči občutek domačnosti in topline, pri tem pa jim je dodaten izziv predstavljalo tudi dejstvo, da bodo v hiši med počitnicami sobivale kar tri generacije. V ta namen so ustvarili tloris z različno rabo prostorov, od tistih, namenjenih druženju, do tistih, ki uporabnikom omogočajo zasebnost.

Odprt dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico in udobnim sedežnim delom je kot nalašč za bolj družabno plat družinskega življenja ‒ pravi poudarek je bil prav na kuhinjskem prostoru, zato so ga umestili centralno, blizu stopnišča ‒ po drugi strani pa najdete tudi bolj intimne kotičke za branje, počitek. Vsi pa so pod isto slamnato streho, kar je bila rdeča nit vključujočega prostora, h kateremu so težili arhitekti.

Dnevni prostor se odpira vse do ostrešja, zaradi česar so arhitekti dodatno pozornost namenili akustiki hiše. V ta namen so dodali akustični strop za dušenje hrupa. Pri oblikovanju so se arhitekti poigrali tudi z višino stropa v posameznih prostorih, v predelih, namenjenih druženju, je ta višji, v tistih bolj intimnih nižji. Tloris je svoboden, odprt in omogoča neprekinjene poglede vzdolž celotne fasade, s čimer so hišo povezali z okoliško naravo. To so dosegli tudi s pomočjo monolitnih hrastovih okenskih okvirjev, ki pomagajo zabrisati mejo med zunanjostjo in interierjem.

Zamolkle barve notranjosti poudarjajo lepoto okoliške pokrajine in omogočajo, da se les in narava subtilno prepletata. Poleg tega občutek topline, vonj in zvok lesa ustvarjajo naravno, toplo bivalno okolje za družino, ki se želi med bivanjem v počitniški hišici kar najbolj zbližati z okoliško naravo. Duglazija ‒ lesna vrsta, ki so jo izbrali za interier, je v celoti pridobljena trajnostno iz francoskih in nemških gozdov.

Fotografije: Coast Studio