Pobeg na podeželje: kmečka hiša s slamnato streho

Mejiti na neskončna polja, gozdove in zelene vrtove je pravo razkošje. In tega ima kmečka hiša, ki jo predstavljamo tokrat, v izobilju. Stoji na 1400 hektarih zemlje na četrtem največjem danskem otoku Lollandu, njena zgodovina pa sega vse tja do leta 1775.

Arhitektura, ki jo pri nas poznamo v panonski nižini, je priljubljena tudi drugod po svetu. Z belim apnom ometane fasade in s slamo pokrite strehe, na primer, srečamo na danskem podeželju in ob pogledu nanje se čas mimogrede zavrti stoletja nazaj. Pa ne za dolgo. Če bi skupaj z nami vstopili v to čudovito podeželsko hišo, ki jo je opremilo podjetje Vipp in v njej ponudilo tri sobe tudi zunanjim obiskovalcem, bi videli, da je njena notranjost veliko modernejša, odeta v tipični skandinavski minimalizem, ki se seveda prepleta z zgodovinskim šarmom.

Hišo sestavljajo tri spalnice, ki so zelo udobno opremljene s pohištvom nevtralnih odtenkov, kuhinja z modularnimi sivimi kuhinjskimi omaricami, tukaj sta še dnevno bivalni del in kopalnica, vse skupaj pa ne zavzema več kot 88 kvadratnih bivalnih metrov. Malo, boste rekli, a takšne pač so tradicionalne danske podeželske hiše, ki so prostorsko stisko nekoč reševale s pomožnimi objekti.

Tudi v tem primeru je bilo tako, saj hiši pripada večji gospodarski objekt, v katerem pa je danes urejena gostilna z lokalnimi specialitetami, kot so ocvrta svinjina s peteršiljevo omako in krompirjem, ocvrte ribje kroglice in različne jedi iz rženega kruha, nagrajenimi celo z Michelinovo zvezdico.

Notranja oprema in fotografije: Vipp

Prejšnji članekManj kot 15 evrov za elektriko na mesec? S sončno elektrarno brez težav!
Naslednji članekTramovi za romantiko
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje