Neposredno ob Baltskem morju, severno od Flensburga, je iz sipin zraslo naselje počitniških hišic. Vsaka od njih navdušujoče združuje vse, kar potrebuje novodobni dopustnik z ekološko odgovornostjo. Predstavljamo vam eno od 41 hišic.

Hiška, ki je v resnici bolj studio, je grajena iz naravnih materialov. »Iz opeke, slame in lesa – torej iz obnovljivih surovin, ki so se tu že od nekdaj uporabljale,« pravi arhitektka in investitorka Marion Essing.

Oskrbuje se z energijo prek centralnega fotovoltaičnega sistema in geotermalne toplotne črpalke, zunaj in znotraj pa je oblečena v naravni apneni omet, proizveden po starih rokodelskih postopkih, ki so jih poznali že v naprednih kulturah Kitajske in Egipta. Takšno apno ima ugodne učinke na bivalno okolje, saj uravnava raven vlage v prostoru in preprečuje nastajanje plesni.

Hiška je opremljena v tipičnem skandinavskem slugu in je nevtralnih barv. Pohištvo so ročno izdelali lokalni mizarski mojstri, zaradi večje trpežnosti pa ima po tleh položeno keramiko.

Velika dodana vrednost hišk, ki sestavljajo turistično vas Reetdorf Geltinger Birk, pa je tudi plaža, na kateri stojijo. Gre za eno najlepših ob Baltskem morju s pogledom na Dansko.

Fotografije: HAGA

Vir: JÄGER PR