Akademski tolkalist, klarinetistka, kontrabasist in violinistka so želeli hišo, ki bo tako odprta kot njihova družina.

Ljubljana je obdana z majhnimi, nekdaj kmetijskimi vasicami, ki se danes pospešeno preobražajo v spalna predmestja. Med polji, kozolci in seniki najdemo vse več enodružinskih hiš, ki se s svojo ograjenostjo in zaprtostjo namerno ločujejo od vaške idile. Ena od takšnih vasi so tudi Sela pri Lavrici. V neposredni bližini Ljubljane, v vaškem okolju, je na parceli ob križišču zrasla sodobna, odprta enodružinska hiša, ki pa s svojo podolgovato obliko, barvo fasade in dvokapno streho spoštuje svoje vernakularne sosede. Proti njim se široko odpira in ob tem sporoča, da si v vasi ne želi biti tujka, ne želi biti le spalna enota mestnih priseljencev. Kot odprta knjiga se postavlja na ogled in vabi sovaščane na obisk.

Nizkoenergijsko montažno hišo je zasnoval arhitekt Matija Miler, ki pove: “Hiša je zasedla nepozidano, prazno parcelo sredi vaškega tkiva in zapolnila vrzel v razpršeni gradnji. Čeprav je postavljena na izpostavljeno lego, ob križišču, odprto komunicira z okolico in se lepo vklaplja v vaški ambient.” Kar iz ulice lahko tako pokukamo v življenje družine, ki nas – v zameno – pozdravi s katerim od glasbenih vložkov.

Hiša je sicer klasična v svojem tlorisu: v pritličje je umeščen velik, odprt bivalni prostor, z velikimi zasteklitvami povezan s svojo okolico; spalnice in otroške sobe pa so umeščene v nadstropje. Posebnost hiše pa se kaže v njeni zunanjosti. Zaprti napušči namreč služijo kot nekakšen nadstrešni venec okoli pritličja, ki zagotavlja suho in senčno pot okoli hiše v vsakem vremenu.

Hišo s površino 150 m2 je družina napolnila po svojem okusu. “S svojimi dodatki so naročniki dodali nepogrešljiv delež pri dokončanju doma, ki je sedaj res samo njihov,” še zaključi arhitekt, ki je z družino pri oblikovanju njihovega doma odlično sodeloval.

Arhitektura: Matija Miler, Raum arhitekti

Fotografije: Jože Kunšek