Boštjan Debelak je arhitekt, ki svojim hišam že med načrtovanjem rad dodeli ime. Tako, pravi, dobijo hiše svoj karakter in dušo. Ime hiše Tango je narekovala ljubezen lastnikov do argentinskega plesa in njihove nenavadne zahteve po domači plesni dvorani.

V tej racionalno in markantno zasnovani hiši stanuje štiričlanska družina navdušenih plesalcev tanga. Skladna energija med njimi očitno veje tudi zunaj plesišča, saj jim je za harmonično sobivanje dovolj vsega 80 m².

“Pomembno se mi zdi načrtovati hišo za dva člana družine, torej za starša, ki bosta v tej hiši ostala večino časa, medtem ko bodo otroci prej kot slej odšli. Še posebej če družina funkcionira kot dobra ekipa in se družinsko življenje v glavnem odvija v bivalnih prostorih, je možno otroške sobe načrtovati kot manjše brloge za umik,” sprva poudari arhitekt Debelak, ki vse svoje hiše dimenzionira tako, da zmanjša začetno investicijo svojih naročnikov in jim hkrati prihrani stroške vzdrževanja predimenzioniranih objektov v prihodnosti.

Pri svojem delu najraje uporablja naravne materiale: hiša Tango je tako zgrajena iz masivnih lesenih lepljenih plošč, fasada je iz termično obdelanih kosmatih smrekovih desk, streha pa je pločevinasta. Poudarke na fasadi dajejo posamezne zaobljene oblike. “Sem zagovornik netrendovskih oziroma brezčasnih oblik: hiša mora izgledati dobro nekih sto let, medtem ko imajo trendi v arhitekturi dosti krajši rok trajanja,” pove arhitekt.

Hiša je velika zgolj 80 m2 in je tako le malo večja od stanovanja, v kateri je družina bivala pred selitvijo. Velika pridobitev pa je bil plesni studio, v katerem ustvarjajo glasbo in se povezujejo skozi ples in petje; sem pa radi povabijo tudi svojo plesno družbo.

Arhitektura: Boštjan Debelak

Fotografije: Boštjan Debelak