Načrtovanje in gradnja hiše, ki prepriča tako s funkcionalnega kot estetskega vidika, je velik izziv. Dobra arhitektura temelji na poglobljenem razumevanju potreb ljudi, proračuna, prostorskih aktov in tudi trajnosti, zato je pomembno, da se načrtovanja lotimo v sodelovanju s strokovno ekipo arhitekturnega biroja.

Dober strokovnjak bo znal prepoznati kakovosti parcele, želje naročnikov, interpretirati prostorske akte in jih obrniti v prid bodočim stanovalcem. Velik plus pa je tudi, da arhitekt razume gradbene zahteve izvajalca. V Sloveniji se lahko pohvalimo z res široko paleto kakovostnih arhitekturnih birojev, danes pa bi vam želeli predstaviti biro, ki ga morda še ne poznate.

Načrtovanje vaše hiše z arhitekturnim birojem Lumar

Arhitekturni biro, ki deluje pod okriljem proizvajalca montažnih hiš Lumar, se vsakodnevno srečuje s potrebami različnih naročnikov, spopada z birokratskim vidikom načrtovanja hiš in pridobivanja dovoljenj in kar je najpomembneje – pozna zakonitosti in cenovni vidik gradnje montažnih hiš, tako da bo hiša že v izhodišču zastavljena z upoštevanjem vseh specifik gradnje in vašega proračuna.

Ne le, da prav vsako kataloško hišo prilagodijo željam kupca in specifikam parcele, pač pa v biroju pripravljajo tudi načrte za individualno zasnovane hiše, zasnovane povsem po željah naročnikov. »Na svoje delo gledamo kot na skupni razvojni proces z naročnikom,« povedo v biroju in nadaljujejo: »Poznavanje potreb naročnika je prvi pogoj, na podlagi katerega lahko arhitekti z ustvarjalnostjo in strastjo razvijejo izjemne zamisli. Umetnost dela arhitektov je najti popolno simbiozo oblike in funkcije, ne da bi pri tem pozabili na tehnične možnosti in stroške. Naš cilj je razvijati rešitve in ustvarjati hiše, ki kar najbolj upoštevajo naročnikove želje, ne da bi pri tem izgubili poudarek na oblikovanju, ekonomičnosti, času gradnje in dobri gradbeni tehnologiji.«

Odgovorno do ljudi in okolja

Poleg vsega naštetega se arhitekturni biro Lumar zaveda tudi odgovornosti – ne le do naročnikov in kraja, ampak tudi do zanamcev. »Intenzivno se ukvarjamo z vsemi merili in kriteriji, ki vaši hiši dajejo vsebino in značaj, ki presega njeno funkcijo, ter ji tako zagotavljajo trajno vrednost.« Arhitektura namreč v prostoru ostane tudi za nami, kar pomeni, da mora biti oblikovana s trajnostnimi materiali in predvsem tako, da sovpada z in hkrati še nadgradi estetiko kraja. Le tako se bo njena vrednost ohranjala oziroma še višala s časom. V nadaljevanju predstavljamo nekaj referenčnih primerov, nastalih pod okriljem projektivnega biroja Lumar. Nekaj od njih je ali bo zaživelo v praksi, nekaj pa jih je zaključilo na njihovi risalni deski.

Projekt R3

Nič-energijska hiša z 250 kvadratnimi metri je zasnovana v izrazito horizontalni potezi nadstreška, ki pokriva vhod in teraso ter zaobjema osnovni volumen. V nadstropju najdemo spalnično suito ter dve otroški sobi z lastno kopalnico, medtem ko v pritličju kraljujejo bivalni prostori, ki se fluidno stapljajo z veliko leseno teraso.

Projekt R9

Objekt na strmejši parceli obsega kar 447 kvadratnih metrov. Dnevni prostori so zračni in svetli, z veliko teraso, v spalnem nadstropju pa sta dve sobi, kabinet in udobna spalnična suita. V kleti najdemo še klubsko sobo in fitnes. Jasna delitev programa je izražena z igro dveh različnih volumnov. Izpostavljen dnevno-bivalni del je višji in podkleten, spalni pa nižji in postavljen v zaledju. Oblikovno dinamiko še popestri ravna streha, ki v obliki tankega napušča zalebdi nad obema volumnoma.

Projekt R14

Dvoetažna stanovanjska hiša na 297 kvadratnih metrih ponuja prostorno in kakovostno bivanje petčlanski družini. Objekt je sestavljen iz dveh volumnov: pritlični, ki se začne z garažo na eni strani in zaključi s pokrito teraso na drugi, zaobjame osnovni dvoetažni volumen, krit z dvokapnico. V pritličju najdemo bivalne prostore in dve veliki pokriti terasi; v nadstropju pa tri otroške sobe, spalnično suito ter wellness s savno.

Če želite torej prevetritev vaših možnosti, svež pogled in strokovno svetovanje, vam je Lumarjev biro ob gradnji kakovostne in sodobne montažne lesene hiše vedno na voljo. Seveda pa vam v Lumarju zgradijo tudi hišo, ki ste jo načrtovali v zunanjem arhitekturnem biroju.

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina