Čudovita zgodba o novem domu mlade družinice se piše v vasi Koritno pri Bledu. Mlad par je na mestu dotrajanega objekta iz 30. let minulega stoletja zgradil moderno hišo, z zglednim sodelovanjem z oblikovalkama Nino Puconja in Petro Gartner Duxa iz oblikovalskega studija Duxa interier pa se je za zidovi oblikoval ličen in topline poln dom s pridihom sodobnosti.

Mlad par je dobil priložnost, da si na parceli, kjer je stala od časa načeta stara hiša, ustvari nov skupen dom. Hiša iz leta 1936 ni bila več primerna za bivanje, še manj za obnovo, zato sta se lotila iskanja izvajalcev, ki bi njuno željo po sodobni in moderni hiši uresničili. Po zaslugi arhitektke Monike Cvirn so tipsko hišico prilagodili njunim induvidualnim potrebam in željam. Staro vaško jedro, kjer se nahaja objekt, pa je narekovalo posamezne značilnosti objekta in izbiro materialov. Zidana hiša, narejena na ključ, ki tako danes ponosno stoji na Koritnem pri Bledu, je uresničitev njunih dolgoletnih sanj, a pot do tja je bila vse prej kot preprosta.

V eni od začetnih faz sta v projekt vključila tudi oblikovalski studijo Duxa interier, kjer so z zasnovo interjerja lepo zaobjeli želje mladega para in jih pretolmačili v sodobno, a topline polno bivališče. »Ena izmed karakteristik pritličja, ki nam je bila pomembna, je bila svetloba. Hiša je v celoti orientirana tako, da zastekljene površine gledajo proti naravi, v lepem vremenu se vidi celo Triglav. Tudi v spalnici veliko okno lepo uokvirja razgled na okoliško pokrajino. V resnici je hiša ravno prav velika in zasnovana funkcionalno, brez prostorskih pretiravanj,« pove Petra Gartner iz biroja Duxa interier.

Par si je želel sodobnega interjerja, a z veliko domačnosti in topline. Idejno zasnovo sta imela izrisano od prej, a jima ni bila po godu. Na podlagi prvega razgovora z oblikovalkami so tako izluščili nekaj poglavitnih želja, od uporabe lesa in velike orehove mize do rumene sedežne garniture, mehkobe. »Naša naloga je bila, da koncept izčistimo.«

Naša filozofija je, da so projekti v osnovi brezčasni. To pomeni, da ko odvzamete kosovno pohištvo, interjer deluje večno. Ni naporen, temveč domač, mehak, izčiščen. Brezčasen,« pove oblikovalka interjerja. Večji tlorisni popravki sicer niso bili potrebni, popravili so le orientacijo spalnice in pogled obrnili navzven ter zamaknili steno med utilityjem in pisarno ter posodobili koncept shrambe.

Da bi poskrbeli za kar najboljšo osvetlitev interjerja, je bila potrebna precejšna predelava električne napeljave. Omrežje je bilo izdelano glede na prvoten koncept, z novo zasnovo pa je bilo potrebnih kar nekaj sprememb. Pogosto je smiselno oblikovalce interjerja v projekt vključiti že v samem začetku, saj se tako lastnik izogne dodatnim stroškom. Poleg električne napeljave so prav poseben izziv predstavljale stopnice, ki so zahtevale sinhrono in dosledno sodelovanje številnih mojstrov. Betonske stopnice, oblečene v rustikalen parket, kakršen prekriva tudi tla v dnevnem prostoru, imajo namreč stekleno ograjo, zaradi katere osrednji prostor zadiha.

Tik ob stopnicah sta se oblikovala manjša pisarna in shramba, skrita za pohištvenim elementom, v katerem so uredili prostor za robotski sesalnik in, kar je najbolj bistveno, prostor za avstralskega ovčarja Nodija. Slednji je bil dolgo časa glavni član družine ‒ v ta namen so mu uredili tudi kopalnico v vetrolovu, kjer mu po sprehodih umijejo umazane tačke.

 »Pasja hišica je bila v načrtu že od samega začetka. Če so naročniki psi, je pomembno vprašanje tudi, kje bo imel svoj kotiček kuža, in če na to ne misliš dovolj zgodaj, lahko kmalu zmanjka prostora. Nodi je bil prisoten na prav vseh sestankih, in ker je zelo družaben kuža, smo mu namenili centralni prostor, od koder ima dober pregled nad prostorom,« pove Petra Gartner Duxa.

Kuhinja v odtenku sive prek kuhinjskega otoka komunicira z dnevnim prostorom, prek okna pa z okolico hiše. Velika masivna jedilna miza je izdelana iz orehov, ki sta poprej stala na parceli, a so ju, da ne bi ogrozila hiše, morali podreti. Les so shranili in ga zaupali mojstru, ki je ustvaril domačno, a sodobno mizo. Tik ob mizi je rumena sedežna garnitura, ki je bila prvotna želja mladega para, skrbno izbran odtenek rumene pa se lepo dopolnjuje z barvno bolj subtilnim prostorom in ga poživi. Dobro se ujame tudi s tapeto organskih vzorcev, ki zapolnjuje skupno steno vetrolova in dnevnega prostora ter tako oba vizualno poveže.

V nadstropju so urejeni trije spalni prostori, poleg dveh otroških sob še spalnica. Ob stopnicah je v tej etaži urejena pisarna, kjer lahko lastnik nemoteče opravlja delo od doma. Če je v prejšnjem domovanju dnevni prostor služil kot pisarna, prostor za preživljanje prostega časa in še večerov, so z umestitvijo dveh ločenih pisarn to zagato rešili.

V spalnici leseni element loči garderobni prostor od spalnega, pogled s postelje pa je usmerjen ven, v pokrajino. Iz garderobnega dela vodi skrit prehod v utility. Kopalnica v nadstropju je v sivo-beli kombinaciji, kanaleta v tuš kabini pa je prefinjeno skrita za ploščicami. Kopalnica v pritličju je v nasprotju s to bolj živahna. Nahaja se tik ob vetrolovu in je večinoma namenjena kosmatincu Nodiju, kar se odraža tudi v živahnosti posameznih elementov – zamolklo turkiznem kopalniškem elementu in igrivi keramiki.

Interier: DUXA interier

Fotografije: Lovro Rozina