Le lučaj od središča Ljubljane, tam, kjer so nekoč stali vrtički, je na dolgi in ozki parceli mlad par načrtoval svoj dom. Vsem se je to zdela misija nemogoče, a s pomočjo arhitektov sta Matej in Ece, ki prihaja iz Turčije, postavila sodoben objekt, sestavljen iz dveh enokapnic in veliko zastekljenimi površinami. V njem se skupaj s sinovoma Benom in Larsom odlično počutita.

Matej in Ece sta se spoznala, ko je bil on na študijski izmenjavi v Turčiji. Nato je prišla na magisterij v Slovenijo ona, po šolanju dobila službo in padla je odločitev, da začneta spletati gnezdo. Za hišo sta si želela, da bi bila čim bolj sveta, imela veliko okenskih odprtin, prostorno dnevno sobo in veliko belo kuhinjo, saj oba rada ustvarjata za štedilnikom. Poleg dveh otroških sob sta si želela tudi kabineta, v katerem bi lahko prespali Ecini starši, kadar pridejo na obisk in ostanejo dlje časa.

In kar sta si želela, sta ob pomoči arhitektov tudi dobila. Pri načrtu hiše jima je pomagal Robert Kljun, k oblikovanju interierja pa se je priključil še studio Duxa interieri s Petro Gartner in Nino Puconja, ki sta zasnovali odprt in svetel ambient. Izhodišče pri oblikovanju interjerja je predstavljal začetni tloris, kjer pa je bilo opaziti velik primanjkljaj shranjevalnih površin. V ta namen so med vhodnim prostorom in dnevnim delom oblikovali vstavljen sklop omar, ki z imitacijo lesa lepo dopolnjujejo belino. Sem so umestili tudi omaro za igrače, v kateri je varno shranjeno Benovo kraljestvo igrač, že čez nekaj mesecev pa se mu bo v igri lahko pridružil tudi najmlajši Lars. Pri oblikovanju so se želeli izogniti pretirani uporabi vrat, zato so jih zasnovali kot del opreme. Nekaj posebnega so tudi za izvedbo dokaj zapletene triramne stopnice. Pred njimi stoji podest, ki predstavlja prvo stopnico in lepo poveže shranjevalni del, uporablja pa se tudi kot kotiček za posedanje.

Čeprav bi ga zaradi Ece pričakovali, v hiši nikjer ni čutiti vpliva Orienta. Prevladuje belina, ki jo dopolnjujejo in mehčajo nežni odtenki svetlega hrasta. Ker sta lastnika bolj nagnjena k minimalizmu, tudi ni veliko dodatkov, dekoracij in rastlin.

V prvem nadstropju se nahajajo spalni prostori. Spalnica je odprta in združena s kopalnim delom, kar daje vtis prefinjeno oblikovane hotelske sobe. To je bila tudi prvotna želja para. Sprva mišljeno stekleno bariero med obema prostoroma so zaobšli, saj bi bila prevelik zalogaj za čiščenje in tudi kot finančni izdatek. Drzna odločitev, da prostora združijo, se je obrestovala, saj ambient s tem resnično zadiha.

Pod pohištvo po meri se podpisuje Mizarstvo Alič, ki je v plodnem sodelovanju z arhitekti ustvarilo vrsto inovativnih rešitev. V pritličju se tako notranja vrata v stenski oblogi predsobe nadaljujejo v omaro v dnevni sobi, ta pa se preko podesta in vgradne omare pod stopnicami preko stenske obloge navezuje naprej na kuhinjo. To je zahtevalo veliko mero natančnosti pri sami izvedbi.

Podest, ki predstavlja podstavek za stopnišče, je mizarsko izdelan iz enakega materiala kot sta klop v predsobi in kuhinjski pult, temu primerno pa je odporen na vrsto udarcev in prask. V Mizarstvu Alič pogosto sodelujejo z arhitekti, če je mogoče že med samim načrtovanjem interjerja, saj se s tem izognejo številnim nadaljnjim izzivom in prispevajo k iskanju domiselnih rešitev. 

S pohištvom Mizarstva Alič so maksimalno izkoristili prostor.

Ena takšnih je na primer tudi črna garderobna omara, ki hkrati deluje kot ozadje. Kot so pojasnili pri Mizarstvu Alič, kjer izdelujejo opremo za celoten dom, je na spodnjem delu narejena kot uporabni dnevni del za shranjevanje, medtem ko je zgornji del ločen z led osvetlitvijo. Lastnika tako lahko ob večerih namesto glavnih luči prižgeta samo luč na omari in dobita ambientalno osvetljeno ozadje.  

V etaži sta tudi otroški sobici, oblikovani po meri malih nadebudnežev, postelje so dvignjene na balkon, do njih pa vodijo praktične stopnice z veliko shranjevalnimi površinami. Poleg sta še otroška kopalnica in soba za Ecine starše, ki tu bivajo ob obiskih Slovenije.

Interier celotne hiše je izčiščen, kljub minimalizmu pa se prav vsak obiskovalec počuti domače. Sploh, ko zadiši po pravi turški kavi …  

Notranja oprema: Mizarstvo Alič

Fotografije: Mateja Košir