Večdimenzionalna, pragmatična in privlačna: prenova interierja enodružinske hiše

Enodružinska hiša v Podutiku je s premišljenim posegom v tloris dobila osveženo podobo, pod katero so se podpisali arhitekti Viktorija Žavbi, Anže Koren in Robert Prašnikar iz Studia.a+v.

0

Da bi nefunkcionalen tloris 240 m2 velike hiše prilagodila življenju štiričlanske družine, je bilo sprva potrebno popolnoma na novo definirati bivalni prostor: z odstranitvijo stebra in povečanjem odprtine v nadstropni plošči so arhitekti ustvarili svež in zračen dvovišinski ambient – osrednji bivalni volumen. Vanj so umestila prosojno kovinsko stopnišče, ki prostor lahkotno pregradi na dva dela. Sodobni kuhinja in jedilnica v sivo-lesenih tonih sta umeščeni v nižji del, medtem ko je razkošna dnevna soba umeščena v dvovišinski prostor, ki mu prav poseben poudarek daje vidna strešna konstrukcija.

Domiselna razširitev bivanjskega prostora

Bivalni prostor pa ni omejen zgolj na klasičnega trojčka – kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Razširi se namreč še na razkošno bivalno teraso ter v mansardo, kjer najdemo knjižnico in večnamenski prostor za otroka. Knjižnico in pritlični bivalni del ločuje nižja knjižna polica, ki je hkrati ograja, dekorativni element in praktična površina za razkazovanje družinske knjižne zbirke. Kar predstavljamo si lahko, kako družina med vzpenjanjem po stopnicah izbira čtivo, ki ga bodo v roke vzeli pred spanjem.

V hiši je resnično poskrbljeno tudi za zadostno količino shranjevalnih površin, obdelanih na raznolike, nikoli dolgočasne načine. Daljši hodnik v mansardi je opremljen z nizom omar, presekanim zgolj z udobno oblazinjeno nišo za posedanje; podoben detajl se ponovi tudi v igralnici, kjer niša prevzame obliko hiške; v pritličju je v predsobi s kaminom umeščena dolga vgradna omara, v celoti oblečena v starano zrcalo, ki ustvari poseben efekt in z refleksijo vizualno poveča prostor.

Tloris je tudi sicer zastavljen zelo fleksibilno: v pritličju je del namenjen ločeni garsonjeri, poleg pa se nahaja tudi večja garderobna soba (kamor se garsonjera po potrebi lahko raširi v enosobno stanovanje); v mansardi pa se večnamenski prostor za otroke z nekaj manjšimi posegi lahko hitro prelevi v dodatno sobo.

Dvovišinski prostor, sodobna oprema, ohlapno določene meje bivalnih površin in dovolj manevrskega prostora za adaptacije predstavljajo več kot odlično izhodišče za udobno življenje štiričlanske družine.

Interier: Studio.a+v, 2016

Fotografije: Klemen Brumec