Večina domov ima vsaj en prostor, ki mu primanjkuje dnevne svetlobe, zaradi česar daje občutek, da je hladen in neprijazen. Kako tak prostor osvetliti še drugače kot le z lučjo?

Sobe so lahko temačne zaradi različnih stvari. Največkrat je krivo to, da so brez oken, morda so umeščene na severni strani objekta ali pa dostop svetlobe vanje preprečujejo zunanje ovire, na primer drevesa. Notranji oblikovalci takšne prostore navadno osvetljujejo z dodatnimi svetlobnimi telesi, poigravajo pa se tudi z različnimi postavitvami pohištva in barvami, s čimer želijo preprečiti negativne učinke, ki jih ima na človeka lahko pomanjkanje svetlobe. Mednje uvrščamo depresijo, stres, slabovoljnost in zmanjšano sposobnost pomnjenja, seveda pa trpijo tudi oči.  

Spodaj smo zbrali osem strokovnih nasvetov, kako prižgati iskro svetlobe v sicer temni sobi ter s tem ustvariti prijeten in udoben ambient:  

Uporabite barvo

Najpogostejši način osvetlitve sobe je uporaba barve, ki odbija svetlobo in ustvarja vtis bolj zračnega, harmoničnega prostora. Večinoma se za majhne in temne sobe uporablja bela barva, vendar imajo podoben učinek vse svetle in nevtralne barve (svetlo siva, modra, rumena …). Ker temnejše sobe delujejo tudi hladnejše, je priporočljivo beli barvi dodati malce rumenega ali rdečkastega podtona, ki prostor ogrejeta, poigrate pa se lahko tudi z zaključki. Za malce več leska uporabite barvo s sijočim zaključkom, denimo na stropu.

Razigrani vzorci

Kombiniranje vzorcev je odličen način popestritve sobe, tudi takrat, ko je ta majhna in temačna. Tapete svetlih barv in zračnih motivov bodo ustvarile iluzijo živahne in prostornejše sobe. Najboljše so tapete s kovinskim zaključkom, saj so delci zlata ali srebra odbojni in glamurozno zasvetijo, ko jih oblije svetloba luči.

Foto: Unsplash

Proč s težkimi zavesami  

Težke zavese lahko v temni sobi delujejo zadušljivo, čeprav so razgrnjene. Zamenjajte jih raje z lažjimi, bolj zračnimi in prosojnimi ali pa z roloji enake barve kot so stene. Takšen rolo se nevidno zlije v prostor in hkrati zagotavlja vse prednosti debele in težke zavese.

Foto: Unsplash

Svetla tla

Še en trik za vpeljavo več svetlobe v temen prostor je barvanje tal v svetle odtenke. Parket ali keramiko lahko dokaj preprosto prebarvate sami, točna navodila najdete TUKAJ. Če vam barvanje ne diši, pa v sobo namestite preprogo nevtralnih odtenkov, ki bo enakomerno porazdelila svetlobo po prostoru.

Foto: Pexels

Živahna umetniška dela

Če prostoru dodate skrbno izbrano umetniško delo, boste poskrbeli za vizualni učinek, hkrati pa še osvetlili prostor. Stenska dekoracija naj bo živahnih barv in vzorcev (ne izogibajte se niti rdeči ali oranžni), okvir pa visokega sijaja, s čimer bo odbijal svetlobo in jo pošiljal še globlje v prostor.

Foto: Unsplash

Nadomestek dnevne svetlobe

Verjetno najbolj preprost način osvetljevanja temačnih prostorov je namestitev svetil. Pri pozicioniranju svetil pazite na to, kako različne površine odbijajo svetlobo, prav tako kombinirajte med sabo različne luči – centralno, ambientalno in namensko (za branje, pisanje…), s čimer boste prostor osvetlili po plasteh in se hkrati izognili sencam.

Pametna postavitev ogledal

Ogledala namestite tako, da bodo lahko kar najbolj odbijala svetlobo. V sobi z oknom naj bo ogledalo nameščeno na nasprotni strani okna. V sobi brez okna pa namestite veliko ogledalo, ki bo razbilo klavstrofobičen občutek in odbijalo svetlobo s hodnika. Prav tako lahko ogledala namestite v bližino vseh vrst svetil.

Foto: Unsplash

Razmišljajte o teži pohištva

Ko opremljate temačno sobo, je pomembno izbrati pohištvo z majhno vizualno težo. To pomeni, da je svetlih barv, elegantnih linij, na visokih nogicah. Težko kavno mizico iz temnega lesa na primer zamenjajte z mizico s tankimi kovinskimi nogami in marmornato površino (ploskev je lahko tudi steklena), ki bo odbijala svetlobo. To je le majhen trik, ki pa prostor v trenutku naredi lahkotnejši in svetlejši. Če že vztrajate pri temnem masivnem pohištvu, pa naj bo vse drugo v sobi svetlo in sveže.