Najbolj učinkovit način za vizualno osvežitev katerega koli prostora je sprememba tlaka. A to pomeni tudi veliko investicijo, zato tokrat predstavljamo zanimivo (in cenejšo) alternativo: star parket, keramiko ali cementne tlake lahko v enem vikendu popolnoma posodobite z dvema nanosoma barve.

Tla so barvali že v antičnih civilizacijah; francoske palače so imele parkete okrašene z družinskimi grbi in simboli; v Ameriki pa so (dražji) marmor velikokrat nadomestili z njegovo naslikano imitacijo – tudi na tleh. Dolga tradicija barvanja tal pa še ne zagotavlja dobrih rezultatov: zanje moramo upoštevati nekaj osnovnih nasvetov.

Tlaki so bolj obremenjeni kot stene, zato morate uporabiti odpornejšo barvo za tla. Izbiramo lahko med akrilno barvo (idealno za cementne tlake), barvo iz sintetičnih smol (za asfaltirane površine in garaže) in dvokomponentnimi smolami (epoksi za notranje in poliuretan za zunanje površine).

Če želimo pobarvati parket, ga moramo najprej pobrusiti, posesati in pomiti. Na suh tlak nato nanesemo temeljni premaz, ki naj mu sledita vsaj dva nanosa izbranega odtenka. Izberemo namensko barvo za parket ali les in pazimo, da plasti ne bodo predebele – debeli sloji se hitreje luščijo.

Cementni tlaki (npr. tlakovci, beton, cementne ploščice) morajo biti porozni, da jih lahko pobarvamo. Poroznost preverimo s kapljico vode: porozen tlak bo kapljico v nekaj minutah vpil, neporozen pa ne. Tlak očistimo z namenskim detergentom in pustimo, da se tla popolnoma posušijo, preden se lotimo njihovega barvanja.

Keramične ploščice dobro očistimo z namenskim čistilom (naj na njih ne bo ostanka mil, šamponov, plesni in umazanije). Če so ploščice glazirane, njihovo glazuro rahlo pobrusimo in tako ustvarimo primernejšo podlago za temeljni premaz. Ko je ta suh, pa ploščice prebarvamo s posebno barvo za neporozne površine v izbranem odtenku.

Zdaj, ko poznamo tehniko barvanja tlakov, pa se lahko za trenutek posvetimo še estetiki.

V večini primerov bo najprimernejša enotna barva tlaka. Ne boste zgrešili, če leseni pod starih hiš pobarvate na toplo sivo barvo (dosegli boste zelo skandinavski izgled), zanimiv učinek pa ima tudi, če tla v garaži pobarvate na nepričakovan odtenek – zelen, temno moder ali rdeč.

Za tiste z malo več ročnih spretnosti (in željo po bolj dinamičnem interierju) pa priporočamo barvanje v katerem od vzorcev  na trgu na primer obstajajo šablone za ribjo kost, šavron ali kateri drugi geometrijski vzorec. Za eleganten izgled namesto dveh kontrastnih barv raje izberemo dva odtenka enake barve.

Lep vizualni učinek lahko ustvarimo tudi, če stare kvadratne talne ploščice pobarvamo v vzorcu šahovnice – a ne v klasični črno-beli barvi, ampak npr. v svetlo-temno modri.

Fotografije: Pexels