Padna spada med najbolj slikovite vasi v Slovenski Istri. Očara z ohranjeno tradicionalno istrsko arhitekturo, oljčnimi nasadi in lepimi razgledi.

Vse to je pritegnilo tudi arhitekta Mitjo Gaserja, da postavi hišo za svojo družino. Na manjšem zemljišču sredi vasi, kjer je stalo napol podrto gospodarsko poslopje, so zgradili novo hišo, ki je ohranila gabarite prejšnjega poslopja, vendar so namesto ene etaže zrasle tri. Hiša ima približno 110 kvadratnih metrov uporabne površine, vendar so etaže zelo dobro izkoriščene.

V pritličju so atrij zaprli pred pogledi z ulice z betonskim zidom in v objekt vgradili veliko panoramsko okno, ki dnevni prostor bistveno poveča in hkrati osvetli. Poleg dnevnega prostora so še nujni servisni prostori. Preprosto, odprto stopnišče vodi navzgor v kuhinjo in jedilnico z zunanjo teraso. Vrhnja etaža je namenjena dvema spalnicama in kopalnici.

Z željo, da so prostori videti čim večji, so stene obarvali belo in izbrali prav takšno pohištvo; svetloba vstopa skozi velike okenske odprtine. Stopnišča so pregradili s steklenimi stenami.

Objekt je obrnjen proti jugu, zato sonce posveti v hišo le pozimi, ko ima nizek lok, poleti pa žarki zelo malo sežejo v prostor. Torej ne preseneča dejstvo, da so stroški ogrevanja in hlajenja hiše minimalni. Kadar je potrebno, prostore ogrejejo s talnim gretjem, ki ga napaja toplotna črpalka, poleti pa občasno vključijo klimatsko napravo.

Velika okna zastirajo zavese, ki ponoči zatemnijo spalnice, hkrati pa dušijo visoke tone, ki bi nastali zaradi grobih, betonskih sten in stropov.

Arhitekt se je pri zasnovi zgledoval po gradivih, ki jih lahko opazimo na sosednjih hišah: kamnite stene, glineni strešniki, leseni okenski okviri. Kamen je v notranjosti hiše zamenjal beton, le zunanje stene so oblekli v kamen, da so ohranili stik z okolico. Stavbno pohištvo in del opreme je iz hrastovine, ki je eden od tipičnih lesov že od nekdaj.

Moderna materiala sta morda le samorazlivni estrih na tleh prostorov in microtopping v kopalnici.

Gladke, pravilne oblike v atriju mehčajo dodano zelenje in mlada magnolija. Tu je tudi prostor, kjer domači in gostje lahko posedijo na prostem, a hkrati pod streho.

Umeščenost v Padno omogoča družini, da uživa tako v ličnem domu kot v pogledih na zeleno, valovito okolico vasi.

Fotografije: Gaser Arhitektura