Zgodba te hiše v češki vasi Chlum je resnično nekaj posebnega.

Lastnika starejše hiše sta želela le-to obnoviti, poleg pa postaviti rastlinjak za gojenje kaktusov. Za nalogo sta najela arhitekta Davida Kazinkýja, znanega po svojih čudovitih prenovah. Arhitekt je k problemu pristopil celostno. Izdelal je pregled stroškov prenove in ga predstavil paru. Vložek je bil visok; rezultati pa bi bili – zaradi strukture starejše hiše – le polovični. Predlagal je, da ta denar raje namenita izgradnji nove, pol manjše, a brezkompromisne hiše.

Tako se je par odpravil v iskanje nove parcele: uspelo jima je kupiti idilični sadovnjak v vasi Chlom. Odločili so se, da bodo manjšo hišo postavili kar na sredo vrta, tako da bo z vseh strani obkrožena z naravo, rastlinjak pa so umestili kar pod streho hiše. Ne le, da so s tem zagotovili neovirane razglede iz pritličnih prostorov, pač pa so prihranili tudi denar za temelje rastlinjaka, ki se pozimi dodatno ogreva s toploto hiše. To, da lahko do rastlinjaka dostopamo kar v copatih, pa je sploh pika na i temu inovativnemu pristopu.

Nastala je preprosta hiša. V pritličju se nahajajo vsi prostori para – od kuhinje, spalnice, kopalnice pa do shrambe. Vhoda ni: vstopamo direktno v dnevno sobo; poleti pa lahko s terase vstopamo kar v vse prostore hiše preko velikih drsnih zasteklitev.

Hiša je zgrajena iz preprostih materialov: opečnate stene skupaj povezujejo jekleni in betonski nosilci, ki nosijo jekleno streho rastlinjaka. Tla so izdelana iz epoksija, streha je krita s polikarbonatnimi prosojnimi ploščami. Fasada je prezračevana, obdana z macesnovimi letvicami. Stropni nosilci so masivni, leseni. Kjer je bilo možno, je arhitekt pustil surove materiale vidne in s tem nakazal na skromnost nove hiše.

Nato je projekt predal v roke notranjima oblikovalkama, Jani in Hani Medkoví, ki sta izrazito grob interier napolnili s kombinacijo elegantnih in žlahtnih ter grobih in vintage materialov. Kuhinja je zreducirana na ogromen kuhinjski otok, v katerem se skrivajo vse shranjevalne površine in bela tehnika. Jedilnica je kombinacija rustikalne mize in ikoničnega svetila Copper, mehko zaobljena sedežna garnitura v roza in rdečih tonih pa počiva na kontrastnem ozadju zelenega sadovnjaka. V kopalnici najdemo preprosto, prostostoječo kad pred golo opečno steno, dopolnjuje pa jo viseč kopalniški element iz vezanih plošč, prekrit s kamnitim pultom. Vsak kos opreme nas kliče k dotiku in k občudovanju tega krhkega ravnovesja med asketskim in sofisticiranim.

Ko se iz terase po črnih jeklenih stopnicah povzpnemo v rastlinjak, je, kot bi prišli v drug svet: preplavi nas močna sončna svetloba in zaslepi snežna belina, ki ji kontrast delajo masivne lesene mize z vrstami in vrstami prekrasnih cvetočih kaktusov.

Ta zgodba je posebna zato, ker sta zakonca, prepričana v prenovo svoje stare hiše, naletela na senzibilnega arhitekta, ki zanju ni želel izbire med slabim in malo manj slabim. Zanju je želel le najboljše, brekompromisno zasnovano hišo, hišo, ki si jo lahko privoščita, hišo, ki je ni težko vzdrževati in predvsem hišo, ki bo tudi sanjski dom.

Arhitektura: David Kazický, RicharDavidArchitekti

Interier: Jana Medková, Hana Medková

Fotografije: Jiří Hroník