V Kozani, vznemirljivi vasici v Goriških brdih, obdani z griči in vinogradi, se v nebo vzpenja zvonik ob cerkvi svetega Hieronima, ki so ga obnovili po načrtu Jožeta Plečnika. Lučaj stran je turistična vila, ki so jo zgradili na mestu stare domačije.

Lastnik vile Nedjan Brataševec razkrije, da sta bili na tem mestu prva trgovina v Brdih in prva pekarna, katere lastnica je bila njegova pranona Emilija. »Ta je kupila hišo od svojega očeta leta 1920. Njena hčerka, moja nona Talica, je bila v teh krajih prva izučena babica in je pomagala na svet več kot 500 otrokom. Še pred nekaj leti je v hiši živela moja teta, ki je tukaj imela kmetijo. Kasneje smo podedovali staro hišo, ki je bila v zelo v slabem stanju. Zato smo v sodelovanju z arhitektom in s spoštljivostjo do stavbne dediščine ter samega kraja v istih gabaritih zgradili novo hišo.«

Stanovanjska hiša.

Tudi arhitekt Boštjan Ukmar potrjuje, da je bila zaradi večkratnih predelav stara hiša konstrukcijsko zelo šibka, v kleti je bilo veliko vlage, ki bi jo zaradi bližine sosednjega objekta in ceste zelo težko odpravili. Dodaten razlog za rušitev je bila tudi nizka etažna višina kleti.

Arhitekt je najprej izdelal idejni projekt, poskrbel za pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja, zelo pomemben del je bil tudi projekt za izvedbo z nadziranjem gradnje.

Gospodarsko poslopje.
Zadržana proti cesti, odprta v dolino

Nova vila je umeščena v vaško jedro, zato so glavne smernice zanjo podali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Objekt predstavlja hišo v nizu, z eno fasado obrnjeno proti dolini, z drugo proti cesti, zato so morali višinske in tlorisne gabarite v celoti ohraniti.

Rezultat gradnje v območju ohranjanja kulturne dediščine sta tudi dva obraza hiše; bolj zadržan in zaprt proti javnemu prostoru ceste ter zelo odprt proti dolini in naravi. Proti cesti je Ukmar ohranil kompozicijo obstoječe fasade z majhnimi okni, za zasnovo fasade proti dolini pa je črpal iz tipologije gradnje gospodarskih poslopij v Brdih, kjer so v fasadi velike lesene cezure. Tako je upravičil velike steklene površine. Na stavbi so vgrajena izolacijska stekla, ki odbijajo sevanje sonca in preprečujejo pregrevanje notranjosti. Obenem se steklene površine dodatno senčijo z notranjimi senčili (screen).

pred prenovo in po njej
Vez med zemljo in nebom

Zaradi tlorisnih omejitev in nujnosti ohranjanja starih gabaritov hiše ni bilo mogoče razvijati v horizontalni smeri, zato so vpeljali vertikalo, ki povezuje vse tri etaže, da bi stanovalci tako v vsaki etaži občutili prostor celotne hiše. Nastal je svetlobni jašek, ki poteka iz kleti do nadstropja, poleg tega so v kleti ohranili vodnjak, ki ni kakšna novodobna modna muha, temveč tradicionalni element Goriških brd. Vodnjak so imeli v marsikateri hiši, da gospodinjam ni bilo treba hoditi ven zajemat vode. Obnovljeni vodnjak v vili je skozi pohodno steklo viden iz vseh nadstropij. Prav steklo je tisto, ki na simbolni ravni globino zemlje spaja s širnim vesoljem.  

Arhitekt je veliko časa posvetil detajlom in sodobni interpretaciji stavbnih elementov, značilnih za Brda. Nasadila za oknice so izdelana po naročilu; pri stavbnem pohištvu je les zamenjal aluminij. Močan arhitekturni pečat hiši daje element briškega dimnika, v katerega so speljane vse inštalacije. Za opremljanje prostorov pa sta poskrbela lastnik hiše in njegova soproga Miranda Brataševec.

Svet v malem

Poleg restavriranih starinskih kosov pohištva, ki so jih uporabljali že njuni predniki, sta lastnika veliko kosov opreme prinesla s potovanj po svetu. Tako sta v vili združila duha sveta z avtohtonim.

Hiša ima poleg dveh spalnic, treh kopalnic, savne, dnevne sobe in sodobne kuhinje s prostorno jedilnico tudi s sredozemskimi dišavnicami obraslo teraso, ki je povezana z zunanjo kuhinjo, manjšim bazenom in ekološkim sadovnjakom. S terase se stanovalcem odpira imeniten pogled na slikovito pokrajino, ki kakor živa slika vsak dan kaže drugačno, a vselej privlačno podobo.

Fotografije: Jure Batagelj

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA