Z največjim veseljem vam predstavljamo delo slovenskih ustvarjalcev, tokrat pa smo naredili manjšo izjemo. Znamka Volnutt audio namreč prihaja iz Srbije. In zakaj je tako posebna? Pod spretnimi rokami Gorana Obradovića nastajajo zanimivi leseni avdiosistemi, katerih zvok ni le poezija za ušesa, temveč so te lesene mojstrovine tudi prava paša za oči.

Goran Obradović je magister elektrotehnike in računalništva, ki je po koncu rednega študija na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Beogradu z magistrskim študijem nadaljeval na Univerzi v Torontu. Po nekaj letih življenja v Kanadi se je vrnil v rodno Srbijo, kjer je svoje tehnično znanje združil z veliko življenjsko ljubeznijo – lesom. Nad slednjim se navdušuje tudi njegov oče Dušan, sicer zdravnik, ki se ljubiteljsko ukvarja z rezbarjenjem lesa. Svoje veliko spoštovanje in ljubezen do lesa je tako prenesel tudi na sina.

»Šele pred nekaj leti, natančneje leta 2018, sem začel eksperimentirati z lesom. Leta 2020 sem osnoval znamko Volnutt Audio, pod okriljem katere v manjši delavnici izdelujem avdiofilsko pohištvo, zvočnike in drugo opremo HiFi. Svoje znanje elektronike in akustike sem želel združiti z delom v delavnici in z lesom,« pove samouk pri rokovanju z lesom, ki je večino znanja pridobil s pomočjo literature in spletnih gradiv.

Les opiše kot plemenit material, ki navdušuje tudi z dobrimi akustičnimi lastnostmi. Že od začetka je imel jasno željo ustvarjati z lesom, ne pa z vezanimi ploščami ali katerimikoli drugimi nadomestki lesa. Prav to mu je omogočilo svobodo, da se posveti zvoku, ki mora biti, jasno, popoln. Pa tudi drugim lastnostim lesa, ki mu omogočajo, da svojemu tehnično izpopolnjenemu izdelku doda nekaj umetniškega izraza.

»Moj proces se začne z idejo, ki jo prenesem v skico in nato do najmanjše podrobnosti razdelam v enem izmed programov za oblikovanje. Ta proces se konča s končnim renderjem izdelka. Za tem se preselim v delavnico in se lotim izdelave. Proizvodni proces se zaključi s testiranjem izdelka in merjenjem različnih parametrov kakovosti zvoka,« pojasni ustvarjalni proces Goran.

V delavnici najpogosteje dela z lesom oreha, hrasta, češnje in javorja, v zadnjem času pa vse pogosteje tudi z bolj eksotičnimi lesnimi vrstami – ebenovino, redheart, purpleheart itd. Za konec les zaščiti z mešanico olj in voskov, uporabi lakov se izogiba. Vsi izdelki Volnutt audio so izdelani ročno, z uporabo tradicionalnih orodij za obdelavo lesa. Proces od ideje do izdelave pa pogosto zahteva več mesecev dela. Veliko časa zahtevajo priprava lesa, dodelava in testiranje.

Seveda je bila pot do prvega izdelka vse prej kot preprosta. Kar dve leti je preizkušal različne vrste lesa, tehnične komponente itd. ter izpopolnjeval svoje znanje obdelave lesa. V zgodnji fazi je za mnenje o kakovosti zvoka prosil številne prijatelje, sicer strokovnjake za avdiotehnologijo, s pomočjo njihovih izkušenj in eksperimentiranja pa je prišel do kakovosti, na katero je ponosen še danes. To pa ne pomeni, da je danes ta proces končan. Goran ima namreč še polno idej, ki jih želi uresničiti, želja po raziskovanju in iskanju novih rešitev pa verjetno nikoli ne bo usahnila: »Vedno je prostor za izboljšave in ne verjamem, da bom kdaj nehal iskati najboljšo možno kakovost zvoka in končne obdelave izdelka.«

Ustvarjalni duši, kot je Goran, idej za prihodnost resnično nikoli ne zmanjka. Do konca leta 2023 bi rad pripravil kar najbolj natančen portfelj izdelkov. Ima tudi številne ideje za večje modele zvočnikov, s katerimi bi svoj asortiman rad še dopolnil in izpopolnil. Naslednje leto pa bi svoje izdelke rad predstavil tudi zunaj Srbije, a pred tem ga čaka še nekaj izzivov:

»Ker vse delam sam, morajo tudi kupci v Srbiji na izdelavo in dostavo čakati več mesecev. Glede na zanimanje iz tujine bi se rad potrudil, da bi tudi ljudje onkraj meja Srbije lahko uživali v glasbi iz mojih zvočnikov. Moram pa reči, da nimam v načrtu širitve dejavnosti v smislu povečevanja kapacitet. Želim si, da izdelki Volnutt Audio ostanejo to, kar so ‒ ročno izdelani izdelki v majhnih serijah.«