Med Semedelsko promenado in Piransko cesto je pred dvema letoma nastal park, atraktivna zgibana krajina, ki občanom in obiskovalcem ponuja novo centralno površino za prostočasne aktivnosti. Park je v teh dneh prejel eno najprestižnejših arhitekturnih nagrad: World Architecture Festival Award 2021.

Koper, otočno mesto, je bil svojčas s celino povezan z ozkim nasipom ob solinah. Tekom razvoja mesta so se soline počasi zasipavale, na njihovih temeljih pa danes stoji novo, komercialno mestno središče: parkirišča, nakupovalni centri, pisarne in skladišča.

Med Piransko cesto in Semedelsko promenado je ostal večji, nepozidan del, ki ga je mesto namenilo parku. Znotraj heterogene povezave poslovno-storitvenih objektov na območju nekdanjih solin, na stiku starega mestnega jedra in predmestij Semedela, Olmo in Markovec, ter ob vidni infrastrukturi sodobnega pristanišča, je tako nastal nov urbani park, ki osredinja in povezuje razdrobljeno mesto.

Razgibana krajina spodbuja aktivno preživljanje prostega časa

Skladno z napovedmi, da bo morje ob promenadi postajalo vse bolj čisto, so arhitekti iz biroja Enota park zasnovali kot novo mestno plažo, ki poleg morebitnega kopališča predvideva predvsem infrastrukturo za številne dogodke, koncerte in prireditve; razgibano krajino za igro, raziskovanje in sprehajanje; prostor za piknike in športno udejstvovanje.

Osnovni oblikovni elementi so monolitni valoviti urbani elementi, ki znotraj parka ustvarjajo introvertirane programske otoke. Ponekod so višji in predstavljajo zaščito pred pogledi in hrupom okolice, drugod so nižji in omogočajo neoviran stik med programskimi polji. Včasih so tribune za gledalce, poligon za otroke, plezalne stene, zaledje obalnega bara, koncertno prizorišče, otroško igrišče, bralni kotiček in še kaj.

Arhitekti so prostor obogatili s premišljeno mediteransko vegetacijo, ki senči programske sklope in jih ščiti pred vrvežem iz okolice; ter s številnimi motivi vode, ki predpostavljeno mestno plažo potegnejo globoko v zaledje parka ter predvsem otrokom ponujajo prostor igre in eksperimentiranja.

Novi park je torej več kot le nova zelenica: je osrednja urbana in povezovalna površina mesta in hkrati izhodišče za nadaljnje urejanje degradiranega obmorskega prostora naše obale, sploh nove riviere med Koprom in Izolo.

Kvaliteto potrjujejo tudi številne domače in tuje nagrade

Park Park je žirija festivala World Architecture Festival Awards ovenčala z nagrado v kategoriji Landscape – Nature Context, za katero so se potegovali projekti s celega sveta. A to ni edino priznanje, ki so jo arhitekti biroja ENOTA prejeli za park: med štirinajstimi nagradami najdemo tako slovenske (Nagrada OHS za odličen projekt 2020, BIG SEE Architecture Award 2019), kot tudi tuje: The Plan Awards, East Centric Architecture Award, S.ARCH Award, The International Architecture Award in druge.

Arhitektura: Enota

Fotografije: Miran Kambič