Včasih je skorajda vsaka vas imela kovača, dandanes pa le še redki obrtniki skrbijo, da dolgoletna tradicija kovaštva in tovrstnega znanja na izgine iz naših krajev. Eden takšnih je Robi Veselič iz Bele krajine, ki z dolgoletnim znanjem ohranja tradicijo umetnostnega kovaštva pod znamko Incudo.

Majhno podjetje, ki se primarno ukvarja z umetnostnim kovaštvom, je nastalo leta 2009, že skoraj desetletje pred tem pa je bilo v Robijevi delavnici ves čas živahno. »Robi, naš kovač je že od majhnih nog izredno tehnična in iznajdljiva oseba, je umetnik. Popravljal je različne stvari, izdelal celo svoje kolo in motor. Opravljal je najrazličnejša študentska dela. Po pridobljeni izobrazbi strojnega inženirja se je zaposlil v podjetju, kjer je izdeloval načrte za vgradnjo toplotnih črpalk, klimatskih naprav … Kovaštvo je bilo od leta 2000 le popoldansko in nočno delo v majhni garaži pod spalnico njegovih staršev. Leta 2009 se je odločil pustiti dobro službo in odpreti svoje podjetje,« pojasnjuje Robijeva soproga, Anja Š. Veselič, ki je prav tako vpletena v družinsko obrt. Prvi korak je bila ureditev delavnice v sosednjem objektu ob hiši, s čimer je pridobil nekaj prostora.

Kovane vrtne garniture so z vročim potopnim cinkanjem dobro zaščitene pred vremenskimi vplivi. 

Dve leti zatem je iz radovednosti v Novem mestu odprl trgovinico, ki je bila razstavni prostor njegovih izdelkov. Kmalu je postalo jasno, da ima vsaka stranka svoje želje in zahteve glede dimenzij, barv, detajlov, zato je bilo potrebno opraviti izmere na terenu. Tako sta Anja in Robi prišla na idejo, da vzpostavita spletno prodajo.

»Takrat so bile spletne trgovine zelo redke. Sledile so ure in ure trdega dela za računalnikom. Prvo spletno trgovino je namreč na začetku urejal Robi sam in le ta se je izkazala za odlično potezo. Dela je bilo vse več, zato sem pisarniško delo prevzela tudi sama in tako postala direktorica sedanjega podjetja. Leta 2017 sva se odločila poiskati poslovni prostor, takrat sva najino podjetje preimenovala v INCUDO kovaštvo d. o. o. Po dolgem iskanju sva ga našla v bližini doma, v Adlešičih. Proizvodnjo smo preselili in kmalu zaposlili še nekaj parov rok.«

Kot pove Anja, je Robi edini kovač v družini, saj se ne starši ne stari starši niso ukvarjali s kovaštvom. Tako je bil na področju kovaštva samouk, s trdim delom in veliko vaje pa je izpilil svoje kovaško znanje.

»Potrebno je bilo nešteto udarcev s kladivom po vročem železu, da smo izpilili tehniko. Učimo se na svojih napakah, ki jih iz dneva v dan skušamo popraviti. Ročno delo je poseben izziv, vsak izdelek je drugačen in unikaten. Delo ni enolično, je zanimivo in razgibano. Ročno delo je tisto, ki daje izdelku večji pomen,« pojasni.

Robijeva velika ljubezen do kovaštva se je razvila v uspešno podjetno zgodbo. Dandanes je tako v družinsko podjetje vpeta celotna družina. Robijevi hčerki prispevata svojo domišljijo pri patiniranju in risanju risbic ter skic, a trenutno sta še premajhni, da bi kazali jasno željo po nadaljevanju stopinj svojih staršev.

Večina izdelkov je še danes narejena ročno, saj se želijo s postopkom izdelave približati starodavni obrtni tradiciji. Vizija podjetja je, da v poplavi manj kvalitetnih izdelkov iz tujine širijo kulturno dediščino kovaštva z izdelavo kakovostnih kovaških izdelkov. Sprva so izdelovali predvsem izdelke in detajle povezane z vinogradništvom, pogosto so opremljali zidanice. Z leti pa se je to spremenilo, oblika izdelkov je postala bolj enostavna, sodobna.

V ponudbi podjetja Incudo najdete najrazličnejše kovaške izdelke, od notranjega do zunanjega pohištva, svetil, poštnih nabiralnikov, svečnikov, ograj … Pri vsakem izdelku se prilagajajo željam in potrebam stranke, zato se le te rade vedno znova vračajo. »Pri nas ne poznamo besede »NE«, izdelamo lahko prav vse, kar si stranka zamisli. Vedno najdemo ustrezno rešitev. Krivec za to je seveda Robi, ki je gonilna sila našega podjetja. Jaz sem tista, ki išče nove ideje, on pa tisti, ki jih z veseljem realizira in organizira delo v proizvodnji. Skupaj funkcioniramo odlično,« pove Anja.

Ker izdelava izdelkov v podjetju Incudo ni serijska, je dobavni rok nekoliko daljši. »Najprej je potrebno razrezati železo, sledi najbolj naporen del, to je kovanje okrasnih elementov. Sledi sestavljanje. Ko je izdelek sestavljen, ga je potrebno odpeljati v cinkarno, kjer z vročim pocinkanjem pridobi antikorozivno zaščito. Izdelke, ki jih dobimo iz cinkarne je potrebno očistiti vseh špičastih delov, ki ostanejo od cinka. Sledi barvanje in po želji patiniranje, s čimer dobi izdelek starinski izgled. Patiniramo izključno ročno z manjšim čopičem, kar zna biti zelo zamudno, če želimo lepo nanesti patino. Naši okrasni elementi so večinoma sestavljeni ročno,« za konec zagotavlja sogovornica in doda, da izdelke kombinirane s steklom najraje dostavijo kar osebno, čeprav tudi to terja svoj delež časa.

Več: www.incudo.si