Znamka UriKuri je plod velike ljubezni do ustvarjanja, ki jo avtorica z akvarelnimi ilustracijami izraža v svojih stvaritvah. Urška Jurišič, ki stoji za znamko, se poklicno namreč giblje v povsem umetnosti tujih vodah, zato pa svojo kreativnost na inovativen način izraža v prostem času.

Urška, po izobrazbi diplomirana univerzitetna kemičarka, namreč deluje kot raziskovalka v analiznem laboratoriju slovenskega farmacevtskega velikana. V prostem času pa rada v roke poprime čopiče in akvarele ter se loti ustvarjanja. Kot pove, je prav zaradi dejstva, da ni odvisna od prihodkov ustvarjanja, njeno umetniško izražanje lahkotnejše in manj obvezujoče. Ustvarja namreč rada že vse od malih nog, začelo se je z otroškimi igrami, kot so zemljo krast ali vislice, kasneje pa se je prevesilo v ustvarjanje z modelirnimi masami, poslikave in risanje.

Korenine v otroštvu pa ima tudi samo ime znamke – Uri Kuri. »Že od malih nog sem, verjetno, ker sem lažje sprva izgovarjala, za moje najbližje in domače kar Uri,« pojasni Urška in nadaljuje: »V študentskih časih pa, ko sem živela v Rožni Dolini, mi je moja najboljša cimra Ninka po spletu hecnih pripetljajev nadela še ”priimek” in UriKuri mi je bilo všeč. Ko sem pomislila, kako naj poimenujem svojo znamko, ni bilo dileme.«

Sprva je pod znamko ustvarjala akvarele in jih skenirala ter jih prodajala kot reprodukcije v obliki razglednic. To je bilo poleti 2014, njene razglednice pa je bilo takrat mogoče kupiti v Piranu, v galeriji Meduza 2. »Piranski projekt POP-UP JADRAN je takrat vodila Nina Mršnik. Nato je sledil UriKuri stenski koledar, ki je postal sčasoma pravi hit,« pove ustvarjalka.

Dandanes tako lahko pod znamko UriKuri najdete vrsto barvitih podob iz narave, ki kar kipijo od življenja. Kot svoje stvaritve opiše Urška, gre za navihane, pa tudi vznemirljive ilustracije, polne veselja do življenja. Njene ilustracije odsevajo ustvarjalni impulz, ki je posledica moči narave, pri tem pa jo navdihujejo predvsem živali in rastline.  Na voljo so v obliki printov, razglednic, porcelana, dnevnikov in planerjev, pa tudi majic ter torbic.

Kot iskreno priznava Urška, ji dandanes največji izziv predstavlja sam čas. »Predvsem, da si ukradem oziroma vzamem čas zase in za ustvarjanje! Ob mnogih obveznostih in različnih vlogah, kot so partnerka, mama, hči, sestra, prijateljica, sodelavka, prodajalka, računovodkinja, fotografinja, glasbenica … je to največji izziv,« pojasni z nasmeškom. Kljub temu je ustvarjanje eden izmed načinov, s katerim izrazi svojo umetniško naravo, zato je praktično nepogrešljivo. Tako vsako leto predstavi tudi UriKuri koledar in nič drugače ni niti letos. Pred tedni je tako luč sveta ugledal koledar, že osmi zapored, na kar je Urška prav posebej ponosna.

Koledar za 2022 je ustvarjalka posvetila cvetlicam, ljubezni in čarovniji. Kot doslej pa tudi tokrat ne manjka simpatičnih pisanih hišk, ki so postale Urškin zaščitni znak. Med koledarskimi meseci se skriva tudi sova, ki je ustvarjalka kot velika ljubiteljica ptic nikoli ne izpusti. H končni podobi UriKuri koledarja je pripomogla tudi Urškina, kot se sama izrazi, »hišna oblikovalka«, brez katere koledar ne bi bil takšen, kot danes je.

»Vsak koledarski mesec poleg unikatne UriKuri akvarel ilustracije vsebuje tudi eno čudovito misel v slovenščini, bodisi pregovor, ljudsko modrost ali modrost na temo čuječnosti, hvaležnosti,« pojasni ustvarjalka in zaključi: »Moja zamisel je tudi, da po končani uporabi koledarja, lahko UriKuri ilustracijo izrežemo in uokvirimo za svojo trajno dekoracijo ali darilo.«