Minimalizem zavzema številne oblike. V podjetju moderna so ga interpretirali skozi modularno zasnovo, ki postavlja strog okvir vsem aspektom enodružinske hiše.

“Poudarek arhitekturne rešitve je na modularnem načrtovanju: hiša je nastajala s fasadnega plašča navznoter,” povedo arhitekti. Ker je celoten plašč hiše oblečen v vlaknocementne plošče velikega formata, je bilo za izčiščeno podobo hiše nujno, da so plošče postavljene na strogo mrežo. Tako je ena plošča postala modul, ki definira površino fasade, višino stropov, položaj okenskih in vratnih odprtin, naklon strehe in umestitev strešnih oken.

Hiša, ki je sicer redefinicija tradicionalne dvokapne hiše, je sodobna v svojem arhitekturnem jeziku in pristopu k oblikovanju. Streha brez napušča se elegantno zapogne v fasado, v katero so vtopljene okenske površine.

Enotnost poteze

Tudi tlorisno je hiša rešena racionalno, z minimalistično delitvijo tlorisa po polovici: zadnja stranica je tako v pritličju kot nadstropju namenjena servisnim prostorom: vhodni veži, stopnišču, dnevnim sanitarijam ter obširnim shranjevalnim površinam. Na vrtni stranici pa najdemo velik bivanjski prostor, ki se s panoramsko zasteklitvijo v celoti odpre na trato; nad njim, v mansardi, pa se nahajajo spalnice, osvetljene izključno preko strehe.

Notranja oprema je nadaljevanje izčiščene zunanjosti: sredi dnevnega prostora kraljuje v železna nosilca vpeto prosojno stopnišče brez ograje, kuhinjo v beli pa dopolnjuje (prav tako bela) obedovalna miza. Poudarke predstavljajo le barviti jedilni stoli ter udobna zofa. Leseni pod iz hiše steče v zunanjost, na nepokrito teraso. Le-ta – skupaj s strogo pristriženo zelenico – predstavlja pravi pravcati minimalistični vrt, ki z ničemer ne kazi neomejenih pogledov na prelepo notranjsko pokrajino.

Arhitektura: moderna. / Bojan Lebar

Fotografije: Bogdan Zupan