Izbrani materiali in po meri izdelano pohištvo odločilno vplivajo na eleganco interierja, kar so dokazali tudi arhitekti iz Studia.a+v v svojem projektu prenove izolskega stanovanja.

Stanovanje s pogledom na izolsko marino ni bilo dotrajano, le prostor je bil slabo izkoriščen, pohištvo pa nekoliko starejšega datuma. Arhitekti so bili postavljeni pred nalogo, da stanovanje posodobijo in ustvarijo ambient, ki zlepa ne bo šel iz mode.

Stanovanje pred prenovo

Stanovanje je bilo potrebno najprej dobro organizirati. Ob vzdolžen hodnik, ki deli dnevni del od spalnega, so arhitekti nanizali več shranjevalnih površin: dolgo garderobno omaro, TV kotiček z vgrajenim kaminom in visok kuhinjski niz. Kuhinjo so dopolnili z dvema, pravokotno umeščenima delovnima površinama in ju brezšivno spojili z jedilno mizo, sedežno garnituro pa umestili vzporedno z jedilnico in tako ustvarili enoten, pretočen dnevni prostor. Glavni poudarek je ostal na panoramski zasteklitvi z razgledom na izolsko marino.

Spalnica in kopalnica sta bili prej opremljeni s skupkom pohištva brez enotne rdeče niti. Staro opremo je zamenjalo enotno, po meri izdelano pohištvo, ki iz prostorov ustvarja logične in šik ambiente z dobro izkoriščeno površino.

Da pa interier ne bi šel iz mode, so arhitekti poskrbeli s premišljeno izbiro materialov: parjen hrast in marmor Hotaveljčan ustvarjata večen ambient. Premišljena je tudi njuna obdelava – tako se v poliranem kamnu na osrednji steni v dnevnem prostoru odsevajo plameni iz kamina in nanj preslikavajo podobe iz marine, čeprav je pogled iz kavča usmerjen drugam.

Interier: Studio.a+v

Fotografije: Blaž Budja