Med široko paleto izdelkov, ki nastajajo v delavnici rokodelca Mirana Pešiča – Pešota, najdemo predvsem takšne, kjer uporabnost spremlja tudi nadvse zanimiva estetska vrednost. Vsestransko nadarjeni Pešo svoje izdelke združuje pod imenom Pešo Rokodelec.

Že kot majhen fantič je rad ustvarjal z rokami, sestavljal najrazličnejše izdelke, kaj kmalu pa v roke poprijel šivanko ter sukanec in si zarobil kavbojke. Tudi pri nadaljnjem ustvarjanju ga je vodila težnja po izdelavi uporabnih izdelkov in tako je še danes.

»Z rokodelstvom sem se pričel ukvarjati predvsem zaradi potrebe po izdelkih, ki jih potrebujem v vsakdanjem življenju. Začel sem šivati, ker sem hotel imeti hlače. Potem sem pridobil znanje izdelovanja mozaikov, saj sem želel popestriti kuhinjo in kopalnico. Zatem sem se lotil pohištva. Nekaj znanja sem pridobil tudi pri različnih mizarjih, rokodelcih. Počasi sem pridobil tudi potrebno orodje, zavihal rokava in se kaj kmalu lotil tudi bolj zapletenih izdelkov,« pojasnjuje Pešo, v čigar delavnici so sprva nastajali enostavni izdelki s precej oblimi linijami. Sčasoma se je njegov slog spremenil, naravne linije so zamenjale bolj izčiščene, ravne, ki so po mnenju rokodelca precej bolj uporabne. 

»Svoj slog bi najlažje opisal kot uporabno rokodelsko umetnost, s poudarkom na rokodelski. Težim k uporabnosti, saj se izdelkov, ki nimajo tovrstne vrednosti, niti ne lotevam. V tem vidiku nisem umetnik, saj stremim k uporabnosti, obenem pa želim izdelek narediti tudi estetski,« pove rokodelec. Najbolj blizu so mu sadne vrste dreves, med njegovimi izdelki pogosto opazimo les oreha, hruške, češnje, pa tudi bukev in hrast. Blizu mu je raznolikost slovenskega lesa, ki mu omogoča, da izbiro le tega prilagodi funkciji izdelka. Izzivi mu niso tuji.

»Ker stremim k izdelavi unikatnih izdelkov, je vsak primerek edinstven, narejen samo enkrat in takrat prvič. Če torej nisem imel izkušenj, sem se moral o samem načinu izdelave pozanimati. Tekom izdelave se spoznavam tudi z obnašanjem in združevanjem različnih materialov, kar pa je po mojem skromnem mnenju, proces, ki traja vse življenje,« pove ustvarjalec. Pogosto je, ko je bil izdelek že dokončan, videl tudi druge rešitve in si na ta način širil znanje ter pridobival kilometrino. S tem je vse bolj zaupal vase, zato mu je bilo lažje tudi sprejeti zahtevnejše izdelke.

Zahtevnost izdelave je prišla do izraza pri številnih njegovih mojstrovinah, ki jih najdemo na spletni strani. V oči nam je padel humidor, škatla za shranjevanje cigar, izdelan iz violončela. »Na tem projektu sem delal slabo let dni. Od nekje sem dobil nekoč delujoče violončelo, ki sem ga razstavil in predelala v humidor. Pri tem moraš biti zelo pozoren, saj je sam les, uporabljena za izdelavo violončela, zelo občutljiv, praktično neuporaben za kaj novega. Sam sem ga povsem predelal in ojačal ter spremenil v humidor za cigare,« razjasni zgodbo za markantnim violončelom, ki s kovinskimi nogami stoji na treh kamnih. Zanimive so tudi številne omare, mize, stoli, v njegovi zbirki. Opazimo tudi lesen trezor za orožje, zanimiva je tudi zgodba lesene igralne mize, ki jo je v casinoju dobil njegov prijatelj, Pešo pa jo je predelal ter ji podaril novo podobo.

V času našega pogovora je v svoji delavnici zbral nekaj obličev, jih nabrusil in uravnal. Kot je pojasnil, bi se rad naučil obdelovati les tudi z njimi, zato jih je pripravil, za pomoč pa bo poprosil prijatelja. »Rad preizkušam nove tehnike. Dolgo sem ustvarjal z električnimi orodji, zdaj pa bi se rad navadil obdelovati les tudi z ostrimi klinami in dleti, rokodelstvo v pravem pomenu besede. Ne vem kako daleč me bo to popeljalo,« doda.

Sprva so izdelki v njegovi delavnici je nastali iz želje po izdelavi uporabnih izdelkov, kasneje pa jim je našel lastnika. Ker pa to ni bilo enostavno, se je lotil izdelave izdelkov po naročilu. Dobil je veliko zanimivih naročil, ki so ga izpopolnjevala, v zadnjem času pa opaža vse več enostavnejših želja. Nekaj njegovih izdelkov je odpotovalo tudi v tujino, večina pa jih ostane doma, v Sloveniji. Ker so izdelki izdelani ročno, je potreben daljši časovni okvir, zato izdelava večjih količin v kratkem času ni mogoča. Prav to pa je čar izdelkov izpod Pešotovih rok, edinstvenost in premišljenost, do zadnjega detajla.

Več → Pešo Rokodelec