Vsak vrt potrebuje tudi vrtno lopo - prostor, kamor zložimo vrtno orodje, kamor pozimi pospravimo pridelek in čebulice in kjer zgodaj spomladi vzgajamo sadike zelenjave. Kako zasnovati vrtno lopo, da vam bo dobro služila?

V prvi vrsti naj se vrtna lopa ujema s slogom vaše hiše in vašega vrta. Na bolj romantičen vrt lahko postavite vrtno lopo v podeželskem slogu, z dvokapnico, polkni in manjšo verando; minimalističnemu vrtu pa bo bolj pristajala preprosta lopa z ravno streho, ki se bo čim bolj zlila z okolico. Takšna lopa je lahko bodisi ometana bodisi lesena, v zadnjem času pa so priljubljene tudi lope v antracitni barvi. 

Vrtno lopo snujte skladno z vašimi potrebami po shranjevalnem prostoru, pa tudi z mislijo na njeno uporabnost skozi vse letne čase. Morda lahko del lope namenite kolesarnici (za največji izkoristek prostora predlagamo, da kolesa obesite pod strop ali na steno), rastlinjaku (tam naj bo kar največji del ovoja steklen), del je lahko delavnica, manjša ‘popravljalnica’ ali pa dodatna soba, ki vam v hiši manjka – pisarna, igralnica, savna, soba za šport ali meditacijo … Sodobna vrtna lopa je namreč vse več kot le zaprašena drvarnica – je prostor, v katerem aktivno in kreativno preživljamo naš čas.

Vir: Lights4fun

Lopo se že v izhodišču splača opremiti z električno napeljavo, tako da lahko v njej polnimo električno (samohodno) kosilnico, uporabljamo orodje, rastline v mrzlih dneh ogrejemo z IR-lučmi ipd. Objekt se splača priključiti tudi na vodovod, da boste lahko oprali vrtno orodje, zalili sadike ali pa si med okopavanjem gred natočili kozarec vode. 

Da bo lopa čim manj izstopala iz vašega vrta, njeno neposredno okolico zasadite s trajnicami, grmovnicami in plezalkami ter jo s tlakovanjem povežite v skladno krajinsko-arhitekturno celoto vrta. Ob lopi lahko uredite tudi senčnico z vrtno garnituro ali gugalnikom, stena lope pa je kot nalašč, da ob njej postavite manjšo letno kuhinjo in ji tako ponudite streho in zavetrje. 

Foto: Pixabay

Za konec pa ne pozabite tudi na skladnost s prostorskimi akti – lopa naj bo oblikovana skladno s svojo grajeno okolico, naj upošteva odmike, predpisane v lokacijski informaciji, pred postavitvijo pa se na občini pozanimajte tudi, če potrebujete posebna soglasja ali dovoljenja za njeno postavitev.  

Več idej, kako oblikovati vrtno lopo, poiščite v prispevku >>