Obstajajo ljudje, ki si v postelji naložijo po več vzglavnikov enega na drugega, da spijo skoraj v sede, in drugi, ki nočni mir najdejo le, če pod glavo nimajo ničesar. Kakšen sploh je pravi vzglavnik? Odgovor poiščite v našem vodniku po tem najpomembnejšem posteljem pripomočku.

Čeprav v spanju preživimo 1/3 življenja, je vsa naša pozornost pri urejanju spalnice usmerjena pretežno v nakup ležišča, le malokrat pa pomislimo na pomembnost vzglavnika. A po krivici! Ker vzglavnik celo noč podpira našo glavo in vrat, nam razbremeni hrbtenico in omogoča krepčilni počitek, ga izberimo skrbno in v skladu z našimi potrebami. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da so spalni problemi (smrčanje, prebujanje, potenje, preveč intenzivne sanje …) povezani ravno z neprimernim vzglavnikom, posledice tega pa čutimo tudi čez dan, na primer v obliki slabega počutja, utrujenosti, glavobola, boleče hrbtenice.

Kakšen vzglavnik nas odreši teh težav? Po eni stani vsekakor dovolj mehak in prijeten na otip, po drugi pa dovolj čvrst, da nudi potrebno oporo.

Najboljši material z prevleko vzglavnika je bombaž, ki je zračen in prepusten za vlago.

Na to je treba paziti

Spalni studii in specializirane prodajalne s pohištvom za spalnice so najboljši kraji, kamor se lahko obrnemo po pomoč in nasvete pri izbiri vzglavnika. Tam nam bodo največkrat zastavili naslednja vprašanja, katerih odgovori nas bodo pripeljali do idealnega vzglavnika:

 1. Kakšno posteljno dno in kakšno ležišče uporabljate?
 2. V kakšnem položaju spite? Na boku, trebuhu ali hrbtu?
 3. Trpite za napetostmi v vratu?
 4. Imate radi mehke blazine?
 5. Ste alergik?

Kdor rad spi z roko pod glavo, naj si omisli vzglavnik v obliki oboka.

Velikost in oblika vzglavnika glede na spalni položaj

Položaj spanja Velikost/oblika vzglavnika
Na trebuhuČe pretežno spimo na trebuhu, ne potrebujemo vzglavnika, saj bi uporaba le-tega pomenila pretirano hiperekstenzijo vratu. Tisti, ki vseeno ne moremo brez vzglavnika, pa si omislimo zelo nizkega, lahko ima tudi utor na predelu nosu in ust za lažje dihanje.
Na hrbtuZa ležanje na hrtu se priporoča srednje visok vzglavnik, na katerem glava ostane še vedno v vodoravnem položaju. Uporabimo vzglavnik z vratno oporo, ki ne sega pod ramena.
Na bokuPri spanju na boku je razmik med glavo in ležiščem največji. Iz tega razloga se priporoča uporaba blazine v velikosti 40×80 cm ali 40×60 cm, pazimo tudi na to, da bo med ležanjem hrbtenica tvorila ravno linijo.

Navadna in spominska pena.

Katero polnilo?

Najboljši vzglavnik je tisti, ki omogoča najbolj udobno in ergonomsko pozicijo spanja. S čim je napolnjen, pa je stvar okusa.

 • Nekoč so blazine večinoma polnili s perjem in puhom, pri čemer velja pravilo, da večji kot je delež polnila, tem bolj čvrsta je blazina. Perje pri tem skrbi za podporo, medtem ko puh daje izdelku mehkobo. Za koga je takšen vzglavnik najprimernejši? Ker imata perje in puh veliko toplotno moč, sta primerna za ljudi, ki jih pogosto zebe in imajo radi višje, mehkejše blazine.
 • Nadalje se za polnilo vzglavnikov uporablja kroglice iz umetnih materialov, ki se enostavno razporejajo in so tudi pralne. Takšno polnilo se lahko obnavlja, kroglice enostavno dokupimo in jih po želji dodajamo v vzglavnik.
 • Zelo prijetni so tudi vzglavniki, ki so polnjeni z živalskimi dlakami (konjska dlaka, ovčja volna, kamelja dlaka). Zanje je značilno dobro odvajanje vlage, kar pomeni, da so primerni zlasti za ljudi, ki se veliko potijo, manj pa za alergike. Slednji naj raje sežejo po vzglavnikih z umetnim polnilom (lateks, mikrovlakna, poliester), ki je primerno tudi za pranje na 60 stopinjah C v stroju.
 • Zagovorniki naravnih materialov imajo na izbiro še vzglavnike, polnjene s piro ali prosom, ki prijetno grejeta, zaradi prisotnosti drobnih zrnc pospešujeta prekrvitev in nudita masažne učinke. Manj pa je takšno polnilo primerno za ljudi z bolečinami v vratu, saj nudi manj opore.
 • Kaj pa blazine iz spominske pene? Tudi te omogočajo ugodno spalno klimo – podobno kot polnilo iz sintetičnega ali naravnega lateksa – dobro odvajanje vlage bo navdušilo zlasti razgrete glave.
 • Kdor trpi za bolečinami v predelu ramen, si lahko omisli specialni vzglavnik iz naravnega kavčuka. Oblikovan je anatomsko, da povsem ustreza linijam glave in ramen, bolj čvrst zunanji rob nudi dobro oporo, medtem ko v mehkejšo sredino nežno pogreznemo glavo.
 • Omenimo pa še vodne vzglavnike iz poliestra, znotraj katerega je vodna vreča, ki jo lahko napolnimo po želji in tako uravnavamo trdoto. Tekočina vzglavniku onemogoča, da se odziva na vsak gib, kar lajša bolečine v vratu in s tem ugodno vpliva na spanec.
Vodni vzglavnik

Menjava vzglavnika

Ker se ravno na področju glave pri spanju najbolj potimo, bi morali vzglavnik zamenjati najmanj na pet let, pri vzglavnikih slabše kakovosti še pogosteje. Vzglavnik, ki se mu končuje življenjska doba, bomo prepoznali po tem, da njegova čvrstost popušča, da ima vidne udrtine ali da je polnilo preperelo.

Kako vzglavnik oprati?

Pri umetnih materialih s pranjem ne bomo imeli težav. Vzglavnik po navodilih z etikete operemo v stroju, največkrat je dovoljena temperatura med 30 in 60 stopinj C in nižjim številom vrtljajev (400 do 600 vrtljajev bobna na minuto). Peremo vsak vzglavnik posebej, v boben ne dodajamo še drugih oblačil, na koncu pa poskrbimo za dobro splakovanje, da odstranimo res vse ostanke čistil.

Opranega vzglavnika ne sušimo na zraku, saj se polnilo lahko zlepi ali strdi. Bolje ga je dati v sušilni stroj.

Nekoliko več pozornosti posvetimo pranju vzglavnika, ki je polnjen z naravnim perjem in puhom. Zanj potrebujemo veliko prostora, veliko vode in čisto malo čistila. Najbolje je izbrati program za pranje volne in 400 obratov bobna na minuto, da se perje ne polomi. Z nežno centrifugo pa bomo na koncu skrajšali čas sušenja vzglavnika.

Fotografije: Pinterest