Stanovanje v središču Ljubljane ima prepoznavno značilnost, ki ga definira in hkrati estetsko bogati: dva opečna oboka. Zanimivo je, da so ju odkrili šele med prenovo. Bila sta prekrita z ometom.

Na srečo se je ob nakupu novi lastnik odločil temeljito obnoviti več kot sto let staro stanovanje. Trem arhitekturnim birojem je naročil osnovni tlorisni načrt prenove in na koncu izbral tistega, za katerega je ocenil, da ponuja najboljši izkoristek prostora: tri ločene spalnice, dve kopalnici, udoben družabni bivalni prostor, ki diha, hodnikov ni. Uresničili so projekt, ki je delo Janje Rupnik Brodar in Gorana Rupnika iz biroja Riba arhitekti.

Zares je teh 120 kvadratnih metrov prostornih, zračnih in svetlih. K elegantnemu vzdušju prispeva pristop arhitektov, ki nista načrtovala le spremenjenega tlorisa, temveč tudi izbrala vso notranjo opremo in svetovala pri detajlih. Stanovanje, umeščeno v staro stavbo, je imelo izrazito visoke strope (ki so jih med prenovo malenkost znižali in tako skrili napeljave) in za današnji način življenja neustrezen razpored. Arhitekta sta bivalni prostor povezala z ulično in dvoriščno stranjo zgradbe, okoli kuhinjskega otoka pa ustvarila krožni promet. Nesorazmerno veliko kopalnico sta zmanjšala in tako pridobila dodatno sobo. Spalnica je od bivalnega prostora ločena z enim od obokov, a namesto zidane stene so pod obok postavili stekleno steno in zvok zadušili z debelo zaveso. Bivalni prostor združuje veliko jedilno mizo in udobno garnituro za posedanje. Stanovanje nima posebnega prostora, ki bi imel vlogo utilitija, zato so vse stroje skrili v meter globoko posebno omaro v sklopu kuhinje. Tla so morali zaradi razvodov inštalacij povsem zamenjati; izbrali so rahlo beljen hrastov parket v geometriji ribje kosti.

Očitna je premišljena izbira barv opreme in sten, ki presega sicer uveljavljeno lestvico bela-siva/črna-naravna barva lesa. Izbrani les je termično obdelan jesen, zatorej opazno temnejši, stene in strop v kopalnici so turkizne barve, veliko okroglo zrcalo v veži je na rožnati steni ‒ takšna je tudi zavesa v spalnici, vse pa poveže naravna barva opečnih obokov.

Polkrožna oblika obokov je navdihnila nekakšno mehkobo, zato so ponovili krožne oblike z izrazito velikimi okroglimi ročaji na pohištvu. Okrogle so tudi luči, prav taka sta napa in veliko ogledalo.

Tako sta arhitekta sledila lastnikovi želji, naj bo oprema v slogu izčiščenega italijanskega dizajna, obogatena z mehko žensko roko. Tudi drobna oprema je avtorska: vsa keramika, potrebna v kuhinji in jedilnici, je unikatno delo akademske oblikovalke keramike Bojane Ristevski iz studia Juha. Povezuje jo motiv bambusa.

Riba arhitekti se prenove spominjajo kot zelo lepe zgodbe, saj je občudovanja vreden rezultat nastal na podlagi popolnega zaupanja lastnika v avtorja prenove.

Arhitektura: Riba arhitekti

Fotografije: Janez Marolt