V nekdanji konjušnici blizu bivše Tobačne tovarne v Ljubljani, v stavbi, kjer naj bi nekoč obratoval celo bordel, je mlad par kupil neprivlačno, 50 m2 veliko stanovanje z nizkimi stropovi.

“Med drugo svetovno vojno, ko je bila Ljubljana pod italijansko okupacijo, naj bi stavbo uporabljali kot bordel. V pritličju, v katerem je tudi to stanovanje, naj bi bila ‘gostilna sprejemnica’, v nadstropju pa sobe. Menda so našli v neki steni italijanske ljubezenske pesmi …,” orišejo arhitekti nepotrjene govorice, ki pa so jih z veseljem vključili v zgodbo o prenovi.

Na prvi pogled je bilo stanovanje res neprivlačno: zelo dotrajano, prenapolnjeno z odsluženo opremo in z utesnjujočimi 2,3 metri višine. Po pozornejšem ogledu pa so odkrili potencial: nad spuščenim stropom – tega so ga v prostor vgradili prejšnji lastniki -, se je bohotil dodatni volumen, ki je stanovanje povišal na skupne štiri metre. Z odstranitvijo spuščenega stropa in dela predelne stene so preobrazili klavstrofobičen prostor v prostoren, zračen in svež volumen z novimi možnostmi uporabe.

Arhitekti so se odločili stanovanju dodati dodatnih devet kvadratov v osrednji galeriji pod stropom, ki bo služila kot dodatna spalnica z delovno sobo. Zaradi želje lastnikov po intimi so galerijo zamejili s stenami, a jo z okni odprli proti spodnjemu bivalnemu prostoru. Centralno umeščena galerija stanovanje razdeli na dva dela: bivalni in delovni na eni strani ter kuhinjsko-jedilni na drugi. Vmesni spuščeni del stanovanje ravno dovolj loči na tri funkcionalne enote, ne da bi zmanjšal pretočnost in preglednost (majhnega) interierja.

Pa da se vrnemo na začetek: tekom prenove so arhitekti na eni od sten odkrili več nanosov rdečega opleska, ki so ga skozi desetletja ustvarjali različni slikopleskarski obrtniki. Rdečo steno – ki se je je prijel vzdevek “flamingo stena” – so se odločili ohraniti in s tem namigniti na morebitno resničnost govoric o tem, da je bil ta isti prostor nekdaj namenjen najstarejši izmed vseh obrti.

Arhitektura: RIBA arhitekti (Manica Lavrenčič m.i.a, Goran Rupnik u.d.i.a., Janja Brodar u.d.i.a.)

Fotografije: Goran Katić