Stanovanje v bordelu

V nekdanji konjušnici blizu bivše Tobačne tovarne v Ljubljani, v stavbi, kjer naj bi nekoč obratoval celo bordel, je mlad par kupil neprivlačno, 50 m2 veliko stanovanje z nizkimi stropovi.

1

“Med drugo svetovno vojno, ko je bila Ljubljana pod italijansko okupacijo, naj bi stavbo uporabljali kot bordel. V pritličju, v katerem je tudi to stanovanje, naj bi bila ‘gostilna sprejemnica’, v nadstropju pa sobe. Menda so našli v neki steni italijanske ljubezenske pesmi …,” orišejo arhitekti nepotrjene govorice, ki pa so jih z veseljem vključili v zgodbo o prenovi.

Na prvi pogled je bilo stanovanje res neprivlačno: zelo dotrajano, prenapolnjeno z odsluženo opremo in z utesnjujočimi 2,3 metri višine. Po pozornejšem ogledu pa so odkrili potencial: nad spuščenim stropom – tega so ga v prostor vgradili prejšnji lastniki -, se je bohotil dodatni volumen, ki je stanovanje povišal na skupne štiri metre. Z odstranitvijo spuščenega stropa in dela predelne stene so preobrazili klavstrofobičen prostor v prostoren, zračen in svež volumen z novimi možnostmi uporabe.

Arhitekti so se odločili stanovanju dodati dodatnih devet kvadratov v osrednji galeriji pod stropom, ki bo služila kot dodatna spalnica z delovno sobo. Zaradi želje lastnikov po intimi so galerijo zamejili s stenami, a jo z okni odprli proti spodnjemu bivalnemu prostoru. Centralno umeščena galerija stanovanje razdeli na dva dela: bivalni in delovni na eni strani ter kuhinjsko-jedilni na drugi. Vmesni spuščeni del stanovanje ravno dovolj loči na tri funkcionalne enote, ne da bi zmanjšal pretočnost in preglednost (majhnega) interierja.

Pa da se vrnemo na začetek: tekom prenove so arhitekti na eni od sten odkrili več nanosov rdečega opleska, ki so ga skozi desetletja ustvarjali različni slikopleskarski obrtniki. Rdečo steno – ki se je je prijel vzdevek “flamingo stena” – so se odločili ohraniti in s tem namigniti na morebitno resničnost govoric o tem, da je bil ta isti prostor nekdaj namenjen najstarejši izmed vseh obrti.

Arhitektura: RIBA arhitekti (Manica Lavrenčič m.i.a, Goran Rupnik u.d.i.a., Janja Brodar u.d.i.a.)

Fotografije: Goran Katić

Prejšnji članekVrtne stopnice so pomemben zunanji element
Naslednji članekKotiček za druženje v vročih dneh: vrtni bar
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *