Ko gre za varčevanje z vodo v gospodinjstvih, mnogi najprej pomislijo na prhanje. Toda poraba vode se lahko opazno zmanjša tudi pri uporabi stranišča.

Brez vode ni življenja. Toda ta dragoceni vir je vse bolj redek. Po podatkih iz poročila ZN o svetovnem razvoju voda za leto 2021 približno 2,3 milijarde ljudi, kar je 35 % svetovnega prebivalstva, živi v državah s pomanjkanjem vode. Številni se tega zavedajo in želijo varčevati z vodo v svojih domovih. Med prhanjem ali pri umivanju zob zaprejo pipo. To je dober začetek.

Devet litrov s pritiskom na gumb

Marsikdo pa ne ve, da približno tretjino vode, ki jo vsak dan porabimo v gospodinjstvu, odpade na splakovanje stranišča. Z vsakim splakovanjem namreč v kanalizacijo steče povprečno od šest do devet litrov vode. Zato se je temu vredno posvetiti. Podjetje Geberit že desetletja razvija sisteme za splakovanje, ki so še posebej učinkoviti in hkrati varčujejo z viri.

En pritisk na gumb je dovolj

Bistvo teh sistemov je optimalno splakovanje stranišča. Navsezadnje, kaj pomaga, da se pri splakovanju porabi le majhna količina vode, če se v kanalizacijski sistem ne prenese vse, česar se je treba znebiti? Na gumb pritisnemo drugič in tako porabimo še več vode. Geberit se zato osredotoča na razvoj izdelkov, ki stranišče temeljito splaknejo s samo enim splakovanjem in s čim manj vode. Da bi to dosegli, je treba optimizirati celoten pretok vode od splakovalnika prek straniščne školjke do odtoka.

Kombinacija varčnega splakovalnega ventila in aktivirne tipke

In prav to je ena izmed Geberitovih prednosti. Za temeljito in učinkovito splakovanje je ključnega pomena, da sta tehnologija splakovanja in straniščna školjka med seboj popolnoma usklajeni. Pomemben dejavnik je tudi notranja geometrija stranišča, saj ta predstavlja večji del potenciala stranišča za varčevanje z vodo.

To je še posebej jasno vidno pri stranišču Geberit Acanto z inovativno tehnologijo splakovanja TurboFlush. Asimetrična geometrija z dvema vodilnima robovoma vodi tok vode spiralno skozi školjko v močnem vrtincu. V kombinaciji z varčnim splakovalnim ventilom 212 v podometnem splakovalniku in aktivirno tipko za dvojno splakovanje se potrebna količina splakovanja zmanjša na 2,6 litra za malo splakovalno količino in 4 litre za veliko splakovalno količino. Učinkovitost splakovanja je do desetkrat večja od zahtev mednarodnih standardov.

80 % manj vode

S pravim straniščnim sistemom lahko v več letih prihranite veliko vode. Modelni izračun kaže, da se je količina vode za splakovanje od leta 1952 zaradi Geberitovih inovacij, kot sta dvojno splakovanje in tipka start/stop za ustavitev splakovanja, zmanjšala za 80 %. Takrat je ena oseba porabila približno 70 litrov vode na dan. Danes je mogoče stranišče temeljito splakniti z le 14 litri vode na dan.

Več >>> www.geberit.si

Sponzorirana vsebina