V ruševinah zapuščene kolonialne hiše s konca 19. stoletja je nastalo sodobno bivališče, ki ne skriva svoje zapuščine, temveč živi v sozvočju z njo. V zgodovinskem središču Meride tako najdemo zgleden primer prenove, pod katero se podpisuje arhitekturni studio Veinte Diezz Arquitectos.

Le lučaj stran od Plaza Grande, v zgodovinskem središču mesta Merida, ki spada med glavne turistične točke polotoka Jukatan, najdete zgledno prenovo kolonialne hiše s konca 19. stoletja. Prenova ne prikriva zgodovinskih korenin objekta kot takega, temveč jo s svojo umestitvijo le še nadgrajuje. Projekt, poimenovan Casa Lohr, namreč raziskuje odnos med tradicionalnim in sodobnim ter izkorišča že obstoječe elemente.

Že vse od vhoda dalje poglavitna os objekta vodi obiskovalca skozi različne zgodovinske stopnje nepremičnine, skozi niz obokov, ki uokvirjajo prostor. Osrednji tloris sestavljata glavna avla ter odprt prostor z dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Srce pa predstavlja odprt prostor, katerega vizualna veduta so ruševine stene, ki artikulira svojo vizualizacijo proti osrednji terasi z bazenom in teraso.

Osrednji prostor odlikujejo polkrožni oboki na fasadi in velike zastekljene površine, ki odpirajo poglede na dogajanje zunaj. Materialnost prostora je precej preprosta, kar dopušča, da prvotna arhitektura stopi v ospredje. Žgan beli cement, kamniti zidovi in keramika se lepo dopolnjujejo s tramovi na stropu in voussoirji (kamnitimi loki).

Pohištvo je izdelano iz okolju prijaznih materialov, leseni izdelki pa so zaščiteni z uporabo naravnih olj in voskov. Prevladuje sicer uporaba t. i. reclaimend lesa, torej starega oz. na novo uporabljenega lesa. Pripadnost naravnih materialov se odraža tudi v izbiri tekstilij z uporabo lanenega in bombažnega tekstila ter organskih tekstur.

  • Projekt: LOHR House
  • Arhitekti: Veinte Diezz Arquitectos
  • Lokacija: Merida, Mehika
  • Projektno leto: 2022

Fotografije: Manolo R Solís