Sodobna arhitektura je prevečkrat lahko brezosebna, hladna simfonija odtenkov sive, ki le s težavo ustvarijo pridih domačnosti. Arhitekti biroja ARGDL so kot diametralno nasprotje temu ustvarili bivalen objekt sodobnih oblik, a z uporabo tradicionalnih in lokalnih materialov, ki kar kipijo od domačnosti.

Na mehiškem zahodu, natančneje v zvezni državi Jalisco, najdete na prvi pogled hladno, kamnito lepotico sodobnih oblik, ki pa v sebi skriva mehkobo interierja in domačnost.

Projekt, ki je delo arhitekturnega studia ARGDL, je zasnovan kot reinterpretacija vernakularne arhitekture – tradicionalne lokalne arhitekture, ki je stoletja nastajala skupaj s pokrajino. V ta namen tudi uporaba lokalnih materialov, kot sta kamen in les.

Materialnost objekta poleg lokalnega kamna, ki ustvarja osrednja dva volumna, sestavljata še les – lokalni bor in steklo, ki zagotavlja preglednost nad okoliško pokrajino. Prav po zaslugi uporabljenih materialov se novonastali objekt skoraj v celoti zlije z okoljem, nepozoren mimoidoči pa ga lahko brez težav spregleda.

A tak je tudi namen, poleg tega pa so z uporabo materialov arhitekti želeli doseči tudi kar najmanjši vpliv na okolje.

Objekt sestavljata dva osnovna volumna nepravilnih oblik, povezana s steklenim hodnikom. Prvi volumen je namenjen dnevnemu bivanju. Ta je členjen tudi višinsko, saj so arhitekti znotraj prostora oblikovali ločen mezzanin, namenjen bolj zasebnemu preživljanju prostega časa.

Pritlični del je namenjen združenemu prostoru z jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo. Ločen del predstavljajo kopalniški in servisni moduli.

Drugi volumen je oblikovan z mislijo na zasebnost. Tu je soba s televizorjem, ki se vizualno povezuje s teraso, s čimer mehka svetloba prihaja tudi v notranjost objekta. Znotraj pritličnega dela so arhitekti oblikovali tudi spalni prostor in kopalnico. Tudi ta volumen je ločen po etažah, v prvem nadstropju pa je umeščena glavna spalnica z veliko kopalnico.

Vse prostore odlikujejo naravni lokalni materiali in zemeljski odtenki, s čimer so arhitekti ustvarili prijetno in domače vzdušje. Naravni materiali pa po drugi strani omehčajo tudi izrazito geometrijske linije osnovnih dveh volumnov. 

Fotografije: Juan Manuel McGrath