Zahodno od mehiške prestolnice, v turistično priljubljenem predelu Mehike, poimenovanem Valle de Bravo, stoji inovativno zasnovana arhitektura - Izar Houses. Privlačna ni le z vidika trajnosti in energijske učinkovitosti temveč tudi zaradi prekrasnih pogledov na bližnje jezero in sožitja z okoliško naravo.

Na prvi pogled se zdi, da je objekt zrasel skupaj z okoliškim deževnih gozdom, saj je ta v velikih vidikih povabljen v grajeni del stavbe. Objekt je umeščen na precej strm predel območja, kar mu zagotavlja prekrasne poglede na okoliško naravo in bližnje jezero.

Arhitekturni studio Taller ADG Alonso de Garay je v sodelovanju s studiom MDB Micaela de Bernardi predvidel oblikovanje dveh enonadstropnih objektov, ki sta zasnovana s skrbnim trajnostnim razmislekom. Gre namreč za visoko energijsko učinkovita objekta, pri katerih so arhitekti upoštevali veliko mero naravne svetlobe, pa tudi deževnico. Z uporabo materialov so želeli arhitekti doseči kar največjo harmonijo z okoliško naravo.

Objekta pokriva ozelenela streha, ki se lepo vklaplja v obdajajočo naravo. Pri oblikovanju objekta so uporabili lokalen kamen, fasada je izdelana iz posebej obdelanih lesenih letvic, ki pripomorejo k temu, da se objekt zlije z naravo.

Vhod v objekta je speljan skozi prostoren dostop, obraščen z vegetacijo in vodnimi telesi, s čimer so okoliško naravo vpeljali tudi v zasnovo objekta.

V pritličju se nahajajo prostori namenjeni druženju, nadstropje nižje pa prostori, ki nudijo večjo mero zasebnosti. Skozi prostorno avlo vstopimo v dnevno sobo s kuhinjo. Prostoren prostor, namenjen druženju se pohvali z velikim kaminom iz železa, ki je v barvnem kontrastu z ostalimi lesenimi komponentami interjerja.

Ob dnevnem prostoru je kuhinja z jedilnico, prav tako z zastekljenimi stenami, ki pogledujejo na okoliško naravo.

Drugi del vsake stavbe predstavlja velikanska pokrita terasa, ki nudi možnost bivanja na prostem. Tu sta tudi jedilnica in dnevni del na prostem, prav tako tudi bar in prostor za žar. Terasa se odpira proti ozkemu plavalnemu bazenu, ki v gladino lovi podobe narave in neba.

Iz pokritega dnevnega prostora se po stopnišču spustimo v bolj zasebne prostore. Tu so arhitekti umestili družinsko sobo in igralnico, po hodniku pa se sprehodimo do telovadnice in spalnic.

Prostorna glavna spalnica vključuje tudi garderobo, zasebno kopalnico in celo studio. Poleg glavne spalnice je v posamičnem objektu še pet manjših spalnih prostorov.

Poleg osnovnih dveh objektov so arhitekti zasnovali še skupne prostore malce nižje, kamor so umestili tudi bazen, telovadnico, garderobe in manjši spa.

Arhitektura in fotografije: Taller ADG Alonso de Garay, MDB Micaela de Bernardi