Tokrat predstavljamo hišo z mnogoterimi posebnostmi: s tankimi masivnimi samonosnimi stopnicami, z domačim wellnessom, s sobo za ljubitelja dinozavrov ter s kuhinjo, ki očara s svojo preprosto razgibanostjo.

Na veliki primorski parceli je zrasla elegantna, vzdolžna hiša, ki s svojo enostavno arhitekturno zasnovo grajeni prostor nevsiljivo dopolnjuje. Notranja razporeditev je nastala v tesnem sodelovanju med arhitekti in projektanti iz podjetja Lumar in arhitektkami iz Studia Tina Rugelj, ki so prevzele oblikovanje notranje opreme. Na udobni kvadraturi najdemo nanizane dobro odmerjene prostore, ki se odpirajo v naravo in s svojo notranjo opremo presenečajo na vsakem koraku.

Hiša na Primorskem je zasnovana za lastnike, zelo navezane na svojo lokalno primorsko pokrajino. “Še preden vstopimo v hišo, nas na dvorišču pozdravi mogočna stara oljka, ki je bila prav za ta namen pripeljana iz starega oljčnika,” zgodbo o sodobnem interierju, usidranem v avtohtono primorsko pokrajino, opišejo arhitektke iz Studia Tina Rugelj. “Mimo oljke se sprehodimo do vzdolžno oblikovane hiše, ki je na svoji vzhodni in južni strani tesno povezana z vrtom, polnim sadnih dreves.”

Ko vstopimo v hišo, nas najprej pozdravi dolga vhodna veža. Oblazinjena klop z bogatim vzorcem in skritimi dodatnimi predali se nadaljuje v dolgo funkcionalno garderobno omaro, ki nas mimo sobe za goste popelje v osrednji prostor.

Le-ta zasede celotno širino pritličja – vase povabi tudi stopnišče, sicer ločeno za stekleno steno – in se prelije tudi navzven, naprej na teraso in na vrt s sadovnjakom. V sredino prostora je umeščen dolg in širok kuhinjski otok iz kakovostnega umetnega kamna, ki omogoča udobno kuhanje in hkrati sproščen stik z obiskovalci v dnevni sobi. V visokem nizu za otokom se skriva servisni del kuhinje, ki se, ko ni potreben, skrije za drsnimi vrati. Visoke omare skrivajo tudi prehod v majhno, a funkcionalno shrambo za suha živila.

Posebnost kuhinje so vertikalna rebra kuhinjskega otoka, ki skupaj z zavesami ustvarjajo enakomeren ritem, igro svetlobe in senc, ter na mehek in eleganten način razbijejo zadržano belo-sivo barvno paleto.

Najlepši – in najbolj unikaten – poudarek v prostoru pa so gotovo stopnice. “Le-te so rezultat sodelovanja kar petih mojstrov različnih profilov: arhitekta, tesarja, steklarja, parketarja in slikopleskarja,” povedo arhitektke, ki so si za hišo zamislile samonosne stopnice iz masivnega lesa, ki skozi tri etaže povezujejo različne prostore: družabni prostor in mali domači wellness v kleti, odprt dnevni del v pritličju in spalne prostore v nadstropju. Ta skulptura v prostoru ni le elegantna, je mojstrski obrtniški dosežek.

V zgornji, spalni etaži, so arhitektke reševale težavo dolgega hodnika, ki ob stopnišču povezuje kabinet, otroško sobo, spalnico in kopalnico. Rešitev se je ponudila v obliki letev iz masivnega lesa, ki služijo kot ograja stopnic in hkrati razgiban razstavni kotiček za rastline in drobnarije; z večjo komodo, prislonjeno ob letve, pa so družini ponudile še dodatne shranjevalne površine. Iz spalnih prostorov – vsak ima svojo teraso – se lahko ponovno ozremo na starodavno primorsko pokrajino. “Slednja buri domišljijo tudi mlademu ljubitelju dinozavrov, zato je bila posebna pozornost namenjena tudi oblikovanju njegove sobe.”

V kleti, po drugi strani, najdemo prostor za uživanje: domačo savno, majhno kuhinjo z vinoteko, omizje za večje število povabljencev, pa prostor za počitek in igro biljarda v dvoje …

Hiša Zen 187, kot so jo poimenovali v Lumarju, je individualno prilagojena skoraj nič-energijska hiša iz družine Avantgarde. Vgrajena ima lesena okna, savno, toplotno črpalko s talnim ogrevanjem, prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka … zaradi majhne porabe energije pa je klasificirana kot skoraj nič-energijska hiša s porabo pod 15 kWh/m2a (pasivna hiša). Arhitekti Lumarja so pri načrtovanju posebno pozornost posvetili bivanjskemu ugodju, ki je – poleg kvalitetnega oblikovanja – zapisan v DNK vseh Lumarjevih hiš. Dobra naravna osvetljenost, povezava z zeleno okolico in vgrajeni materiali visoke kvalitete namreč uporabnikom na dolgi rok zagotavljajo vrhunsko udobje in ugodje.

Izvedba: Lumar hiše

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a.

Interier: Studio Tina Rugelj (Tina Rugelj, Brina Vizjak, Urška Škrap)

 

Fotografije: Janez Marolt