Kras je bil nekoč obrasel z mogočnimi hrasti, ki so jih Benečani izsekali in jih uporabili za gradnjo temeljev mesta na vodi. Regija je po sečnji ostala gola, močni vetrovi z morja pa so z nje spihali prst in razkrili apnenčasta tla. Apnenec je postal osnovni gradnik lokalne arhitekture, kompaktne in introvertirane.

Dekleva Gregorič arhitekti so sledili tradiciji in zasnovali kompaktno hišo, ki v svoji obliki in materialnosti povzema tradicionalno lokalno arhitekturo, a je v svojem bistvu tehnološko napredna in prilagojena za sodobno bivanje.

Dostopno pot spremlja visok podporni zid: tradicionalni obod dvorišča, reinterpretiran v betonu. Naš prvi stik s hišo je kamnita stranica, brez odprtin ali znakov življenja. Ko se premaknemo po dostopni poti okoli objekta, pa se nam razkrije s številnimi nagradami ovenčana arhitektura: iskrena in preprosta. (Kot bi jo narisal kak otrok: klasična dvokapnica, kvadratno okno, majhen dimnik). “Redefinicija tradicionalne kamnite kraške hiše je pripeljala do ideje protobivališča, protokraške hiše kot kompaktnega kamnitega volumna, namenjenega sodobnemu bivanju na Krasu,” pove Aljoša Dekleva iz kreativnega dvojca Dekleva Gregorič arhitekti.

Betonska sreha, ki oblikovno, barvno in materialno povzema tradicionalno strešno kritino, se brez kapi nadaljuje v kamnito fasado. Ta detajl je tisti, ki hišo likovno poveže s svojimi tradicionalnimi sosedami in jo hkrati poenostavi v arhetipsko bivališče. Enovit ovoj prebadajo tri velike odprtine, vsaka na svojo stran neba.

Hiši v hiši

Znotraj doživimo popolnoma drugo realnost: v ovoj sta vstavljeni dve leseni ‘hiški’, povezani z mostovžem. Znotraj teh dveh vstavkov v pritličju najdemo kuhinjo in jedilnico oziroma kopalnico; v nadstropju pa spalnico in otroško sobo. Lesena vstavka dajeta občutek, da je vsaka spalnica pravzaprav lastna hiška: igriv, vzenemrljiv, a hkrati enostaven koncept.

Tako notranjost kot zunanjost sta materialno izčiščeni – uporabljeni so primarni, le malo obdelani materiali (kamen, beton, les, vrv, kovina, tekstil), ki jih v interierju spremlja mehka, skrbno premišljena svetloba.

Življenje Kraševcev se v večini odvija zunaj, pred hišo. Tudi v predstavljeni arhitekturi je povezanost z naravo močna – ne le fizična, preko teras in zelenic, pač pa predvsem s pogledi na okoliško pokrajino, uokvirjenimi s črnimi okvirji oken.

Hiša je bila nagrajena z Zlatim svinčnikom (2015) ter mednarodnima nagradama WAN House of the Year in Best architects 16 Award v kategoriji enodružinskih hiš.

Arhitektura: dekleva gregorič arhitekti

Projekt / izvedba: 2011-2012 / 2014

Fotografije: Janez Marolt