Mlada družina je zapustila prestižni dom na izjemni lokaciji in se preselila v podeželsko okolje. Kaj je bil razlog za takšno odločitev?

Medtem ko se je Michael Graf z dirkalnim kolesom vozil po švicarskem podeželju, je na zapuščenem zemljišču opazil nekaj zanimivega: ob stari kmetiji z bivalno hišo, hlevom in skednjem je naletel na napis »Prodamo«. Radovednost ga je premamila, da je splezal čez ograjo in bil takoj prevzet. Ideja o ohranjanju čarobnosti posestva, življenju v skladu z naravo in trajnostnem pristopu ga je prepričala, da je to pravo mesto za njegovo družino.

Na drugi strani je bila njegova žena Katharina sprva nekoliko zadržana. V njihovi dotedanji prenovljeni hiši so se počutili udobno, vendar so jo motili sosedje, ki so pogosto pogledovali v njihov jedilni prostor. Tako pač je, če je jedilnica zastekljena in brez pravega zaslona. To jo je spodbudilo k premisleku o selitvi.

Namesto potovanja nakup zemljišča

Michael in Katharina sta se oba rodila na podeželju: on blizu Bodenskega jezera, ona pa v srcu Avstrije. Pandemija, ki je svet postavila na glavo, jima je dala zagon za selitev.

Sprva sta z družino sanjala o daljšem popotovanju. Vendar sta namesto tega v kratkem času podpisala pogodbo za nakup zemljišča. Sredstva, ki sta jih prvotno namenila za raziskovanje sveta, sta vložili v prenovo posestva – in nakup drobilnika.

Po nekaj vikendih trdega dela je zapuščeno zemljišče zasijalo v novi podobi. Grafova sta kmalu stopila v stik s podjetjem Baufritz, znanim proizvajalcem lesenih hiš. Hitro sta ugotovila, da je možno ohraniti dva stara skednja, medtem ko stanovanjske hiše ni bilo mogoče obnoviti, saj je imela hude težave z vlago, poleg tega je bila streha prekrita z azbestno kritino. Kljub temu sta bila odločena, da v novi zgradbi uporabita kar največ materialov iz stare hiše.

Dvoriščna struktura z navdihom starega

Za arhitekta je bilo ključnega pomena ohraniti ravnovesje med stavbami in uskladiti novo gradnjo s hlevoma ter oblikovati harmonično dvorišče. Nastala je podolgovata montažna hiša velikosti 20 x 7 metrov, ki s svojim dizajnom spominja na skedenj. Z velikimi steklenimi okni se povezuje z okolico. S svojim lesom in belo ometanim pritličjem se nevsiljivo vključuje v podeželski ambient, hkrati pa izžareva sodoben značaj.

Dodana je bila še ena stavba – družinska pekarna s kamnitimi zidovi, povezana z glavno hišo. Ta je bila postavljena s pomočjo lokalnih mojstrov in podjetja Baufritz.

Vhodna stran ima očarljiv, pokrit vstopni prostor in z dvorišča pozdravlja obiskovalce z usklajeno celostno podobo stavbnega ansambla. Čeprav so stare stavbe tvorile črko U, obrnjeno proti cesti, se nova postavitev osredotoča na zasebni vrt. To je ustvarilo čudovito dvorišče z udobnim pokritim prostorom za sedenje.

Spoštljivost do starih stavb

V osrčju vrta kraljuje staro korito iz časov kmetije, ki ga zdaj uporabljajo kot napajalnik. Voda za vrt prihaja iz cistern z deževnico. Kamni od nekdanjega dimnika so postali del nove pekarne, medtem ko so zdrobljene klinker opeke ponovno uporabili pri gradnji. Pekarna je zgrajena iz kamnov stare kleti, stopnice in držalo za poštni nabiralnik pa so iz starih tramov nekdanjega ostrešja stanovanjske hiše.

Obnovljena stara postelja, delo lastnikovega očeta, kraljuje v rožnati otroški sobi. Tudi kuhinja ima rožnate poudarke. V tem nadstropju sta tudi soba za goste, ki je lahko pisarna, in kopalnica s tušem. Mansarda skriva dve otroški sobi, družinsko kopalnico, glavno spalnico in galerijo. V kleti najdemo tehnični prostor, pralnico in vinoteko.

Uresničene sanje

Ker sta zakonca Graf že imela izkušnje z bivanjem v hiši, sta natanko vedela, kaj pričakovati od svojega novega doma. Na začetku sta si težko predstavljala novo dolgo in ozko hišo, ki bi se prilegala obstoječim strukturam na zemljišču. Oliver Engelhardt, arhitekt Baufritza, jima je vse skrbno razložil in hkrati upošteval njune specifične želje.

Nosilna jeklena konstrukcija med kuhinjo in jedilnico, ki je potrebna zaradi dolžine hiše, je ponavadi prašno lakirana. Vendar sta Grafova želela nekaj drugačnega iz estetskih razlogov. Nosilec je bil nameščen surov, vendar predhodno naoljen, kar se je izkazalo za odlično estetsko odločitev v kuhinjskem prostoru.

Elegantno spiralno stopnišče, ki vodi iz dnevne sobe do galerije s televizijskim kotičkom, je hkrati stilsko dovršeno in funkcionalno. Dodatno stopnišče v tej dolgi hiši je prav tako koristno in dopolnjuje glavno stopnišče ob vhodu.

Skedenj, preoblikovan v plezalni center, nudi družini plezalno steno, ki se razprostira čez dve nadstropji.

Pred vhodom v skedenj so ob starodavnem drevesu postavili igrišče za hčerki. Kolesa in avto družine imajo svoje mesto v prenovljenem skednju. In ko poletni dnevi preidejo v hladnejše, se družina z veseljem druži s sosedi na zaledenelem bazenu, kjer pozimi igrajo curling.

Fotografije: www.baufritz.com