Na robu Most pri Komendi stoji enodružinska hiša. Že na daleč je razvidno, da je zgrajena po pasivnem standardu. Izdaja jo njena severna fasada, ki je proti mrazu in vetru dodatno zavarovana s posebno fasadno oblogo, ki se zvezno nadaljuje še v strešno kritino.

Na jugu je zgodba drugačna: hiša se z velikimi zasteklitvami in leseno fasado mehko odpre, zajame sončno energijo in nudi njenim prebivalcem čudovite razglede na okoliške travnike. Lesena obloga, ki tako lepo objame vse zunanje bivalne prostore hiše, se nadaljuje tudi v notranjost. Izčiščena notranja oprema v črno-beli kombinaciji tako dovoljuje, da letnice, grče in ritem smrekovih križno lepljenih plošč postanejo glavni poudarek, ki interier sodobne hiše romantično nadgradi v Dom z veliko začetnico.

Še ena posebnost hiše pa je njeno dvorišče, ki hkrati služi kot nadstrešek za avtomobile, zunanji funkcionalni prostor in pokrit dostop do vhodnih vrat. Tudi tu je eksterier v celoti oblečen v les, ki že na daleč kriči: Dobrodošli doma! Ta velik previs v enem vogalu podpira neogrevana, večnamenska lopa, kamor so umeščeni tudi vsi servisi hiše.

Arhitektka Katarina Hostar je tako z navidez kompleksno, a v svojem bistvu kompaktno zasnovo hiše poskrbela za troje: energetsko učinkovitost, vizualno privlačnost in nedeljivo povezavo hiše z njenimi skrbno oblikovanimi zunanjimi ambienti.

Arhitektura: Katarina Hostar

Fotografije: Klemen Korenjak