Reunica je znamka, ki dotrajanemu in staremu pohištvu podari novo življenje, novo priložnost. Pod znamko se skriva mama treh otrok, ki o sebi pravi le, da je preprosto dekle, mi pa dodajamo, da ima polega tega še odličen okus za estetiko in ohranjanje starih pohištvenih kosov pri življenju.

Najtežje življenjske preizkušnje rodijo najboljše življenjske zgodbe. Takšno je tudi ozadje znamke Reunica, katere gonilna sila je v bolezni in bolečini našla novo življenjsko poslanstvo.

»Življenje mi ni prizanašalo s težkimi preizkušnjami, a ena najtežjih me je presenetila leta 2017, ko so mi diagnosticirali bolezen skleroza – skleroderma. Gre za neozdravljivo bolezen z zelo negativno prognozo, zaradi česar sem se tudi morala že zgodaj invalidsko upokojiti,« pojasnjuje sogovornica, ki jo bolezen še danes vsakodnevno spremlja in opominja na svojo prisotnost. A ona se ne da. Ustvarjalka se je odločila, da ji ne bo več namenjala pozornosti, zato se je odločila poiskati nekaj, kar ji bo preusmerilo misli, našla pa je konjiček, ki je postal precej več kot le to.

Vsak kos dobi svojo priložnost

»Dneve si zapolnjujem z ustvarjalnostjo, kar mi pomaga, da težke misli in bolečine postanejo bolj znosne. Ker sem po izobrazbi lesarski tehnik, mizarka in oblikovalka, sem zatočišče našla v restavriranju pohištva. Že od malih nog gojim posebno ljubezen do starih predmetov, zgodovine in lesa. In ravno iz te ljubezni se je rodila Reunica – moja mala dejavnost v naši majhni garaži, a z velikimi načrti za unikatne spremembe predmetov, ki mi pridejo pod roke,« pojasnjuje sogovornica.

V delavnici Reunice tako odsluženi in dotrajani pohištveni kosi dobijo nov izgled. Stare kredence, nočne omarice, omare … se z nekaj kreativnosti in inovativnosti preobrazijo v nove, očarljive sostanovalce. Kot pojasnjuje ustvarjalka, vsakemu kosu, ki ga bodisi dobi ali odkupi, nameni potreben čas. V začetku procesa se z njim bolje pozna, osnuje načrt za njegovo predelavo in v mislih oblikuje njegovo končno podobo glede na namembnost.

»Tako vsak kos dobi svojo novo priložnost, da znova zaživi v polnem sijaju, povrnem mu funkcionalnost in osvežim zunanjo podobo. Pod svoje okrilje z veseljem sprejmem tudi vaše pohištvo, na katerega ste čustveno navezani, vendar bi ga radi uporabili za kak drug namen, drugačen od prvotnega, ali pa mu zgolj povrnili čar.«

Trajnostna izbira pohištva

Vsi kosi nastajajo s posluhom za stranke in nove lastnike, saj ustvarjalka v sodelovanju z njimi poišče najboljše rešitve. Pomemben cilj njenega ustvarjanja je namreč tudi ozaveščanje ljudi, da vsega starega vendarle ni potrebno zavreči.

»S kančkom ustvarjalnosti, rokodelskih spretnosti in pravo vizijo lahko veliko stvari recikliramo in ponovno uporabimo, hkrati pa pokažemo tudi spoštljiv odnos do okolja, ki ga velike količine odpadkov zelo obremenjujejo,« se glasi filozofija Reunice, ki je tudi okolju in uporabniku prijazna.

Z novimi pohištvenimi kosi, ki se rojevajo v delavnici pa so prišla tudi pomembna spoznanja. Predvsem spoznanje, da domišljija in ustvarjalnost resnično nimata meja. Nič ni nemogoče, nič neizvedljivo. Le pot do cilja je včasih malce bolj razgibana in zahtevna.

»To sva torej midve z Reunico: srce in duša, posvečena obnovi starega pohištva,« še zaključuje ustvarjalka.

Več → www.re-unica.com