V res zgledno načrtovanem naselju vrstnih hiš Galjevc v predmestju Ljubljane smo našli eno, ki ni samo lepa, ampak je tudi pametna. Navzven jo odlikuje prefinjena, moderna oblika, navznoter pa minimalističen slog in sistem pametnega doma, ki omogoči višjo energetsko učinkovitost, večjo varnost, oddaljeno upravljanje in poenostavljeno upravljanje s celotnim domom.

Naselje Galjevc so zasnovali Demšar arhitekti, njihov in investitorjev cilj pa je bil, da hiše, čeprav so vrstne, delujejo kot samostojne, nudijo občutek individualnosti, hkrati pa še vedno bivanja v neki skupnosti. Vse so dvoetažne, z bivalnim pritličjem in spalnimi prostori v prvem nadstropju, njihova posebnost pa je pokrita vrtna terasa z letno kuhinjo in intimnim atrijem, ki preko terase prehaja v vrt.

Svoboda načrtovanja in opremljanja

Za nakup ene od teh hiš se je odločila tudi družina Tine Tršinar, industrijske oblikovalke in oblikovalke interierja. Objekt so prevzeli v 3. podaljšani gradbeni fazi, kar jim je omogočilo precejšnjo mero svobode pri opremljanju in načrtovanju.

»Hišo smo dobili v 3. podaljšani fazi, kar pomeni, da je bila na zunaj relativno končana, znotraj pa še povsem surova. Bile so samo stopnice, brez kakršnih koli elektro inštalacij, strojnih inštalacij,« pove lastnica in doda, da so najprej določili osnovne prostore, ki so jih potrebovali, in njihovo funkcionalnost. V zgornji etaži so najstniškemu sinu namenili večjo spalnico in zraven umestili manjšo pisarno, medtem ko sta starša prevzela predvsem severni del zgornje etaže s spalnico in garderobno sobo.

Spodnji prostor so pustili kar se da odprt, da diha in ga niso omejevali s stenami. Obdržali so tudi betonski strop in betonsko stopnišče, ki so ga kombinirali s stekleno ograjo, kot imeniten kontrast surovemu betonu pa se je izkazala tudi kuhinja v črni barvi, ki po eni strani ostaja segment zase, se pa še vedno povezuje tudi s tlaki ter z ostalim pohištvom in elementi v prostoru.

Pametni dom

Že vse od nakupa pa je družina vedela tudi to, da si želi imeti pametni dom, kar so arhitekti upoštevali že v samem tehničnem projektiranju objekta, da bi se izognili potencialnim kasnejšim težavam v fazi izvedbe.

Za ponudnika sistema pametnega doma so izbrali slovensko podjetje Entia, strokovnjake za pametne hiše, ki so v segmentu novogradenj praktično že standard.

»Tako je, v segmentu pametnih hiš oziroma sistemov za pametno hišo se dogaja podobno, kot se je na primer s toplotnimi črpalkami 15 let nazaj. Na začetku so bile sprejete z zvrhano mero skepse in nezaupanja, dandanes pa praktično ni več novogradnje brez toplotne črpalke,« pravi direktor podjetja dr. Mark Umberger.

Digitalne tipke, s katerimi lahko na enostaven način upravljamo s celotno hišo. Gre za zelo dizajnerski oziroma moderno oblikovan element, ki se tudi sicer zelo lepo zlije s celotnim ambientom.

V pametno hišo lahko povežemo skoraj vse elektronske naprave v hiši, na primer sisteme za ogrevanje/hlajenje (talno gretje, radiatorje, konvektorje, klimatske naprave), vse vrste senčil, vsa svetila, električne vtičnice, vremensko postajo, prezračevanje,  varnostne sisteme, domofonski sistem… Na ta način povezane naprave delujejo v medsebojni harmoniji in jih lahko upravljamo iz enega mesta hkrati, s čimer dosežemo večjo stopnjo varnosti, udobja, energetsko učinkovitost in omogočimo oddaljeno upravljanje oziroma dom digitaliziramo.

Oblak ENTIAliving se lahko poveže s paltformami Apple HomeKit, Amazon Echo in Google Nest.

Družina je nad pametnimi rešitvami navdušena

Morda se sliši zapleteno in drago, a dejstvo je, da je investicija bolj dosegljiva, kot si predstavljate. Strošek sistema pametne hiše ne presega 2 odstotka vrednosti celotne investicije hiše, okvirno znaša okoli 5.000 EUR (za točen izračun investicije kliknite sem), prav tako pa je uporaba pametnih tehnologij sila enostavna in od uporabnika ne terja nobenega posebnega znanja, kvečjemu obratno. »Pri pametni hiši je maksimalni poudarek na enostavnosti uporabe. Namen je ta, da z vsemi povezani napravami upravljamo enostavneje in učinkoviteje kot v primeru klasične hiše. To pomeni, da klasični/ročni način še vedno ostane (možnost uporabe klasičnih stikal), na drugi strani pa nam sistem omogoča avtomatsko upravljanje preko scen oziroma ambientov (denimo z enim pritiskom spustimo vsa senčila), preko urnikov, oddaljeno upravljanje preko pametnih telefonov in osebnega računalnika in celo tudi glasovno preko googlovih, amazonovih in applovih platform,« našteva dr. Umberger.

Pametno hišo lahko upravljamo na daljavo.

In kakšna je izkušnja življenja v pametnem domu iz prve roke? Tina pravi, da je v pametni hiši zelo prijetno in predvsem enostavno živeti. »Zelo so na primer uporabne scene. Se pravi, ko gremo od doma, pritisnemo samo eno tipko in se vse žaluzije spustijo dol. Ugasnejo se vse luči, prižge se alarm in lahko mirne vesti zapustimo dom. Zelo prav nam pride oddaljeno upravljanje, saj lahko na tak način, ko grem od doma, na primer zbudim sina, mu dvignem žaluzije, prižgem luči, da vstane in gre zjutraj v šolo,« je navdušena lastnica, ki na koncu ne pozabi omeniti še enkratnega večernega rituala: »Super zadeva je tudi ta, da se zvečer lahko uležem na kavč, rečem Alexi, naj ugasne luči in prižge televizor.« In dan se umirjeno in brez dodatnih razmišljanj, kaj vse je še potrebo postoriti, pogasiti in zavarovati, lahko zaključi!

Arhitekt: Gašper Demšar, Demšar arhitekti 

Oblikovalka interierja: Tina Tršinar 

Foto: Tina Tršinar, Demšar arhitekti, arhiv Entia