Stanovanje z zlatim obokom

Družina je v Ljubljani kupila svetlo in prostorno stanovanje v novogradnji. K načrtovanju opreme so povabili biro od-do arhitektura in skupaj ustvarili funkcionalen dom z izbranimi poudarki.

0

Družina je želela ohraniti odprtost prostorov. Najtrši oreh je predstavljal kar osem metrov in pol dolg bivalni prostor z izhodom na teraso, v katerem naj bi se ena za drugim nanizale dnevna soba, jedilnica in kuhinja.

Arhitekti so na prvi pogled težavno razporeditev pohištva v prostor elegantno razrešili z dolgim vgradnim elementom s členjenim licem. Element se začne pri oknu s preprosto belo kuhinjo in nadaljuje z večnamenskimi shranjevalnimi površinami, vase pa skrije tudi klimatsko napravo. Ta preprost kos vgradnega pohištva pa se zaključi z nevsakdanjim poudarkom: zlatim obokom, ki obiskovalca iz predsobe povabi v dnevni prostor.

Tudi stranice oboka so izkoriščene: v njem namreč najdemo dodatne shranjevalne površine.

Za družino je bilo zasnovanih še več prostorov: od minimalistične, elegantne predsobe, preko spalnice z lastno garderobo.

Vgradno pohištvo so arhitekti zasnovali v celoti v beli barvi. Tako se zlije s stenami in dovoli izbranim oblikovalskim kosom – kasneje pa seveda tudi številnim družinskim predmetom – da v prostoru zasijejo. Belino le tu in tam razbije kak skrbno izbran poudarek: poleg zlatega oboka je tu še sedežna garnitura brez izrazitega naslona; svetila, obešalnik, ročaji in podnožja v črni barvi; pa seveda les, ki v prostor vnese mehkobo in toplino.

Družina je s preprosto, enovito potezo dobila, kar je želela: zračen in funkcionalen prostor. Avtorski detajli, ki so jih za prostor predlagali in izvedli arhitekti, pa so na videz preproste poteze nadgradili v nepozaben in iskriv interier.

Interier: od-do arhitektura (Škarabot Matic, Vičič Aleksi, Žmavc Aleš)

Fotografije: arhiv od-do arhitektura

Prejšnji članekJ&j’s Interier Design: pohištvo z navdihujočimi zgodbami
Naslednji članekLes kot rdeča nit interjerja: gostoljubje na sodoben način
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje