Družina je v Ljubljani kupila svetlo in prostorno stanovanje v novogradnji. K načrtovanju opreme so povabili biro od-do arhitektura in skupaj ustvarili funkcionalen dom z izbranimi poudarki.

Družina je želela ohraniti odprtost prostorov. Najtrši oreh je predstavljal kar osem metrov in pol dolg bivalni prostor z izhodom na teraso, v katerem naj bi se ena za drugim nanizale dnevna soba, jedilnica in kuhinja.

Arhitekti so na prvi pogled težavno razporeditev pohištva v prostor elegantno razrešili z dolgim vgradnim elementom s členjenim licem. Element se začne pri oknu s preprosto belo kuhinjo in nadaljuje z večnamenskimi shranjevalnimi površinami, vase pa skrije tudi klimatsko napravo. Ta preprost kos vgradnega pohištva pa se zaključi z nevsakdanjim poudarkom: zlatim obokom, ki obiskovalca iz predsobe povabi v dnevni prostor.

Tudi stranice oboka so izkoriščene: v njem namreč najdemo dodatne shranjevalne površine.

Za družino je bilo zasnovanih še več prostorov: od minimalistične, elegantne predsobe, preko spalnice z lastno garderobo.

Vgradno pohištvo so arhitekti zasnovali v celoti v beli barvi. Tako se zlije s stenami in dovoli izbranim oblikovalskim kosom – kasneje pa seveda tudi številnim družinskim predmetom – da v prostoru zasijejo. Belino le tu in tam razbije kak skrbno izbran poudarek: poleg zlatega oboka je tu še sedežna garnitura brez izrazitega naslona; svetila, obešalnik, ročaji in podnožja v črni barvi; pa seveda les, ki v prostor vnese mehkobo in toplino.

Družina je s preprosto, enovito potezo dobila, kar je želela: zračen in funkcionalen prostor. Avtorski detajli, ki so jih za prostor predlagali in izvedli arhitekti, pa so na videz preproste poteze nadgradili v nepozaben in iskriv interier.

Interier: od-do arhitektura (Škarabot Matic, Vičič Aleksi, Žmavc Aleš)

Fotografije: arhiv od-do arhitektura