Le lučaj od smučišča Krvavec stoji koča, kjer lastniki radi preživljajo proste trenutke. Da pa jih ob prihodu na vikend, pozimi obdan z veliko centimetri snega, nikoli ne zebe, poskrbijo IR grelni paneli, ki jih lahko vključijo kar na daljavo.

Vse je leseno

Hiša na Krvavcu je že navzven zanimiva. Najbolj jo okarakterizirata dva ‘zvončka’, ki gledata iz strme alpske strehe in predstavljata nadstreška za teraso, pa tudi interier je opremljen v čisto pravem alpskem slogu. Prevladuje les, vse pohištvo je leseno, prostori pa so izkoriščeni vse do slemena, kjer je nastala fina otroška sobica z okroglim oknom, v katerega se otroci v trenutku zaljubijo.

Poleg kamina za toplino skrbi še IR ogrevanje

Ker so na Krvavcu zime mrzle in poletja sveža, so lastniki veliko razmisleka namenili tudi ogrevanju. Na parceli ni bilo dovoljeno ogrevanje na olje ali plin, zato so v počitniško hišo vgradili toplozračni kamin, ki po cevnem razvodu prenaša toploto v vse prostore hiše, to ogrevanje pa dopolnili še z IR paneli podjetja Ekosen.  

»V enem panelu je vse: ni potrebno posebnih dovodov, kotlovnice ali dimnika,« o praktičnosti ogrevalnega sistema z IR paneli pove Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen in doda, da hkrati ne potrebujejo niti čiščenja ali vzdrževanja.

Regulacija na daljavo

Prednost IR panelov pa je tudi to, da se jih lahko upravlja na daljavo preko Wi-Fi regulatorja, kar pomeni, da je z njimi opremljen objekt po potrebi ogret že pred prihodom lastnikov, medtem ko regulator lahko nadzoruje še porabo in mobilni napravi sporoča temperaturo v prostoru; opozarja na neprimerno odpiranje oken; obiskovalcem ne dovoljuje pregrevanja prostora, ki bi lahko povišalo stroške; zazna pa tudi morebitno neustrezno moč IR panelov.

Pogoj za upravljanje IR ogrevanja na daljavo je brezžični internet, ki mora biti nameščen v samem objektu. Nato si na mobilni telefon naložimo aplikacijo za upravljanje z Ekosenovimi paneli in že lahko pričnemo za upravljanjem IR panelov na daljavo. Na sliki: regulator IR Sun WiFi.

»Paneli seveda tudi pri hudih zimah normalno delujejo. To pa zaradi tega, ker se prostor segreje veliko hitreje, pregrejejo se stene in vsi predmeti, in nato le-ti oddajajo toploto v prostor. Zaradi tega ni bojazni, da bi nekoga pod ogrevanjem z IR paneli zeblo,” zagotovi Babič.

Upoštevajte naslednje, pa bo ogrevanje z IR paneli zelo poceni

Direktor najuspešnejšega podjetja za IR ogrevanje v Sloveniji potrdi, da je ogrevanje z infrardečo toploto tudi v tem času podražitev električne energije daleč najcenejše, seveda pa je treba upoštevati določene zakonitosti, predvsem je treba v prostor namestiti panele ustrezne moži glede na kvadraturo, jih pravilno pozicionirati in regulirati.

IR-ogrevanje je okolju prijazno in ob upoštevanju zakonitosti večinoma eden najcenejših sistemov, predvsem ko primerjamo celotne stroške v daljšem obdobju (20, 30 let), torej z upoštevano investicijo, porabo, servisi in vzdrževanjem, ki jih pri kakovostnem sistemu IR-ogrevanja ni. 

Ustrezna moč panelov

Eden izmed glavnih dejavnikov, ki prinašajo prihranek, je ustrezna moč panelov v prostoru. Velikokrat se zgodi, da ponudniki zaradi izpeljane prodaje ali neznanja stranki svetujejo manjšo moč panelov v prostoru, posledica pa je nenehno delovanje panelov na zgornji meji storilnosti in s tem visoka poraba. Rešitev za to je seveda primerna moč panelov glede na velikost prostora, izolacijo, prisotnost steklenih površin, število zunanjih sten.

Primerna regulacija

Naslednji razlog je primerna regulacija. Zelo malo termostatov oziroma regulatorjev na trgu je namenjenih izključno IR-ogrevanju. Navadni termostati so običajno narejeni za več vrst ogrevanja, kar ne omogoča optimalnega dovoda energije, ki je potrebna za ogrevanje prostora. Klasični termostati delujejo na principu histereze, kar pomeni, da IR-panel, ki je priklopljen na termostat, deluje s polno močjo (100 %) ali pa je izklopljen. Takšen način ogrevanja ni najudobnejši, saj temperatura v prostoru niha, še bolj pa občutek toplote. 

Za največji izkoristek je zato treba namestiti regulator IR Sun WiFi, ki ne deluje na principu histereze, temveč nenehno spremlja temperaturno dogajanje v prostoru in zazna odziv objekta na dovajanje toplote v prostor. Sproti in v vsakem trenutku zelo natančno izračuna, koliko toplote je treba dovesti za vzdrževanje želene toplote in največji prihranek.

Pozicioniranje panelov

Pomembno je, da so paneli v prostoru pravilno nameščeni, kar lahko uredijo le strokovnjaki. Zato je pred montažo dobro imeti znanje oziroma strokovnjaka, ki vam bo IR-panele umestil v prostor, kot je treba. Najbolje je, da so IR-paneli nameščeni na stropu, saj je takrat učinkovitost in enakomerna razporeditev toplote najboljša. Če pa to ni možno, se montirajo na steno, vendar na optimalna mesta. Žal brez znanja, kam umestiti IR-panele v prostoru, lahko bistveno povečamo porabo in zmanjšamo učinkovitost ogrevanja – kot na primer, če jih usmerimo proti okenskim površinam in podobno.

Zaupajte izkušenim ponudnikom IR-ogrevanja na trgu

Pravi naslov za svetovanje in nakup IR-grelnih panelov je brez dvoma podjetje Ekosen s svojimi več kot desetletje dolgimi izkušnjami in odličnimi referencami na tem področju.

Ker nenehno vlagajo v izobraževanja svojih zaposlenih ter v napredek in izboljšavo svojih produktov, izdelanih po lastni licenci in z lastnim razvojem, lahko zagotavljajo visok nadzor proizvodnje in najvišjo kakovost končnih produktov. IR-grelni paneli Ekosen so kombinacija kakovosti, zmogljivosti in cene, imajo dolgo življenjsko dobo iz zato tudi številne zadovoljne uporabnike.  

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen kliknite na www.ekosen.si/prijava, pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si. Lahko pa jih obiščete v salonih:     

  • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
  • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19,
  • v Kopru, Cesta Zore Perello-Godina 2.

Fotografije: Matjaž Corel, Ekosen

Sponzorirana vsebina