Kopalnica že dolgo nima več tistega starega slovesa vlažnega bivalnega prostora, ki se uporablja zgolj za potrebe osebne higiene. Pač pa poskušajo ljudje še v najmanjših kopalnicah ustvariti okolje, ki odseva njihovo osebnost.

Danes je glavna želja v kopalnicah doseči čim bolj naraven ambient in atmosfero za prebujanje vseh čutov. Slednje je mogoče s kombiniranjem tipične kopalniške opreme, kot so straniščna školjka, umivalnik in tuš, z različnimi materiali na površinah, stenah in tleh ter z dodatki.

Več različnih materialov, boljši učinek

Keramika, les, naravni kamen, ploščice, steklo, tapete in kovine so samo nekateri od številnih materialov, ki jih najdejmo v današnjih modernih kopalnicah. In vsi oblikovalci kopalnic se strinjajo, da to kopičenje ni slabo, kajti ravno mešanje materialov zlahka ustvari udoben ambient in prostor sprostitve z osebno noto.

Kombiniranje različnih materialov.

Svoboda opremljanja

»Ne obstaja samo en in edini pravilni slog za kopalnice,« pravi oblikovalka Tilla Goldberg, ki uresničuje kopalniške sanje v zasebnem in javnem sektorju. »Vsaka stranka ima svoj okus in osebne preference glede oblik, barv in materialov. Meni je pomembno, da v kopalnici ustvarim harmonijo. Za to pa je potreben dober načrt zasnove, ki vključuje tako barve kot materiale.

Prava rešitev za vsako potrebo

Takemu pogledu na opremljanje kopalnic prikimava tudi Christoph Behling, strateški vodja oblikovanja pri Geberitu. »Mi strankam ne postavljamo nobenih pravil, temveč poskrbimo, da je vedno na voljo nekaj za vsak okus, prostor in proračun. Oblikovna raznolikost je v našem portfelju kopalniških serij zelo pomembna.«

Sicer pa dizajn opreme niti ni tako bistven. Vseeno je, ali investitorji izberejo jasnejše, ravne linije pri keramiki ali mehkejše, okrogle oblike. Največjo razliko v izgledu namreč ustvarijo materiali, teksture in barve, kjer uporabljeni dodatki poskrbijo za popoln končni videz.

Aktivirna tipka Sigma 70.

»Po mojem mnenju se trend trenutno giblje v smeri mat materialov. To pomeni, da so materiali manj odbojni, zaradi česar delujejo manj hladno. To so na primer ščetkane kovine pri armaturah in aktivirnih tipkah. Moderni so topli in zadržani toni. Kopalnice, kakršne so bile pred 20 leti s sijočimi belimi ploščicami in bleščečimi armaturami, so mimo,« pojasnjuje Christoph Behling.

»Transparentni in prosojni materiali – torej materiali, ki prepuščajo svetlobo – ter naravni materiali, kot so pravi les in kamen, so velik hit. Popularna beseda pri kopalnicah je še »biofilija«. Če imate dovolj prostora, dodajte vanjo prave rastline. Pri malih kopalnicah pa so cvetlične tapete odlična rešitev, da prinesete v prostor kanček narave,« sklene oblikovalka Tilla Goldberg.

Aktivirna tipka Sigma50 z gumbi iz medenine.

Več >>> www.geberit.si

Sponzorirana vsebina