Gašper Mlakar, mladi Dolenjec, ki je po hudi prometni nesreči postal tetraplegik, danes svojo kreativnost in ambicioznost usmerja v izdelavo različnih izdelkov in dekoracij. V adventnem času ima njegov CNC stroj polno dela, saj je zaposlen z izdelavo božično-novoletnih okraskov, ki lastnikom polepšajo praznični čas.

Gašperjeva zgodba je zgodba o ambicijah in vztrajnosti. Danes 22-letni fant, ki ga je prometna nesreča, ko mu je voznik kombiniranega vozila odvzel prednost, posedla na invalidski voziček, je našel nove načine za izražanje svoje kreativnosti. Fant, ki je v novomeškem Šolskem centru končal triletno poklicno lesno šolo, morda ne more več prelagati težkih plohov, zato pa se je lotil drugačnega oblikovanja lesa. Pred meseci je namreč kupil CNC stroj, z znanjem računalništva in poznavanjem lesa pa dandanes na stroj izdeluje najrazličnejše okraske.

»Že od nekdaj sem nadvse ambiciozen, zato sem se tudi odločil za nakup CNC stroja. V sebi gojim veliko veselje do dela, predvsem rokovanja z lesom. Čeprav me je poškodba fizično pošteno oslabila, lahko s strojem še kar operiram, saj so materiali lahki in jih lahko dvigujem kar sam,« pove Gašper, ki je pri obvladovanju stroja samouk. Kot pove, mu je prodajalec v trgovini podal nekaj smernic, iz katerih je izhajal pri nadaljnjem učenju.

Najprej svoje ideje prenese v program, po katerem stroj nato gravira in izreže izdelek. Pri tem je pozoren tudi na trajnostni vidik obrti, saj predmete razporedi kar se da optimalno, da je odpadka čim manj. Kot prvega je izdelal obesek za ključe, danes asortima Gašperjevih izdelkov sega vse od personaliziranih naročil do božično-novoletnih okraskov in sveč ob dnevu spomina na mrtve.

»Določene ideje najdem na spletu, ker pa ni prav, da kopiraš tuje ideje, jih dodelam in spremenim po svojem okusu. Veliko idej zraste tudi na mojem zelniku, pri tem pa so mi v pomoč izdelki s spleta,« pove 22-letnik, ki si je v domači garaži uredil delavnico, do koder dostopa z dvigalom. Pri izdelavi uporablja topol, debeline od štirih do osmih milimetrov, občasno tudi češnjo. Les ima namreč nadvse rad, zato ga veseli, da je kljub poškodbi lahko ostal v stalnem stiku z njim.

Največ izdelkov je narejenih po željah strank, nekaj je tudi izdelkov, ki so na voljo ob posebnih priložnostih, praznikih. Kot potrdi Gašper, so odzivi dobri, kar mu daje dodaten zagon za delo. Posebne ciljne publike nima. Po njegovih besedah so izdelki namenjeni vsem, ki so jim všeč in se jim dopadejo. Njegove izdelke najdete na njegovem Facebook profilu, ko pa bo nastopil pravi čas, pa bo luč sveta ugledala tudi znamka.

»O lastni blagovni znamki doslej še nisem razmišljal, saj menim, da je to še prekmalu. Delam korak za korakom in ko bo nastopil pravi čas, bom brez dvoma šel v to smer,« razkrije Gašper, ki mu Idej in načrtov za prihodnost ne manjka.

Več: www.facebook.com/gasper.mlakar.50