Prenova, podrejena magnoliji

V soseski Caroll Gardens, ki je del mestne četrti Brooklyn v New Yorku, se je štiričlanska družina odločila razširiti svoj dom. Po desetih letih življenja v meščanski hiši, jih je začela utesnjevati kuhinja, pa tudi dekleti sta hrepeneli po večjih sobah. Primarni cilj prizidka pa je bil zelo plemenit: razširitev ni smela prizadeti stare magnolije, ki ji je bilo treba zagotoviti dovolj svetlobe in prostora za korenine, da bi jih še naprej razveseljevala s svojimi opojno dišečimi svetovi. Dozidana in prenovljena hiša kar poka od živahnih barv, vzorcev, tekstur in udobnih kotičkov.

Dnevni prostor so odprli in opremili z vgradnimi omarami, ki so prinesle več prostora za shranjevanje, hkrati pa so ohranili položaj oken in z njimi veliko svetlobe. Nova predelna stena v hodniku ob vhodu ponuja na eni strani dodatni prostor za shranjevanje čevljev in odlaganje ključev ter knjižne regale na drugi. Obstoječe stopnice so predelali tako, da so jim razširili odprtino v drugo nadstropje, prostor okoli marmornega kamina pa so vizualno povečali z ogledalom.  

Svetla kuhinja je izdelana po meri iz lesa jelke, katere topel barvni ton se lepo ujema z rustikalnim borovim parketom, medtem ko so jedilnico prestavili v prizidek ter opremili z okensko klopjo s pogledom na zadnje dvorišče.  

Že omenjeno razširjeno stopnišče v nadstropju prepušča v pritličje več svetlobe. Staro stopniščno ograjo so prilagodili novi odprtini, iz nadstropja pa so proti vrtu zgradili še dodatno jekleno stopnišče, ki pripelje v senco skrbno izbranih avtohtonih rastlin, drevesa in pokrite vrtne klopi, narejene iz lesa cedre.

Okoli stare magnolije so zaradi precej močvirnatih tal kar na pivotih zgradili teraso, ki mimo bralnega kotička pripelje do letne kuhinje. Slednja je namenjena občasnim druženjem s prijatelji in razširjeno družino, medtem ko se bralni kotiček lahko mimogrede spremeni v lastnikovo pisarno.

Za konec pokukajmo še v spalne prostore, ki so posebej barviti in živahni. V obeh dekliških sobah so stene bogato oblepili s tapetami in jih kombinirali z odtenki modre, police so okrasili z dekorativnimi dodatki, izstopajoča pa je tudi zaobljena stena, ki deluje mehkobno in pomirjujoče. Enako kot spalnica staršev. Globoka modra je sicer resda hladna, a po mnenju strokovnjakov ena najbolj primernih barv za prostore počitka.

Arhitektura: Barker Associates Architecture Office (BAAO)

Fotografije: Francis Dzikowski/OTTO

Prejšnji članekKako odstraniti plevel med tlakovci: 5 naravnih metod
Naslednji članekKratek vodič po jesenskih vrtnih opravilih
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje