Na elitni lokaciji v glavnem mestu, s pogledom na Ljubljanski grad, Trnovsko cerkev ter z zelenjem obdano reko Gradaščico, je zrasla nova večstanovanjska stavba.

Na centralni lokaciji, a sredi zelenja, je bila na voljo podolgovata parcela, ki se proti Gradaški cesti počasi zoži. Arhitekti so na njej zasnovali stavbo, ki elitno lokacijo kar najbolje izrabi: skrajne robove stavbe so namreč zarisali vzporedno s parcelno mejo, s čimer so maksimalno izkoristili zazidljivo območje.

Sedem razkošno odmerjenih stanovanj je umeščenih v dva volumna, med seboj povezana z jeklenim stopniščem. Čeprav volumna skupaj delujeta kot zaključena celota, pa komunikacijska ločnica med njima pomeni večjo intimo posameznih stanovanj, saj si nobeno od njih ne deli stene s sosedi.

Štiri- do petsobna stanovanja ponujajo vse za udobno bivanje: od master suitov, kjer je spalnica staršev opremljena še z walk-in garderobo in lastno kopalnico, pa do razkošnih dvovišinskih prostorov v dupleksu s pogledom na reko Gradaščico. Vsako stanovanje je opremljeno s teraso, na katero dostopamo tako iz bivalnih kot spalnih prostorov, in kjer lahko na veliki površini uživamo v neposrednem stiku z naravo.

Diskretno skrito avtodvigalo vodi v klet, kjer se nahajajo parkirna mesta in shrambe za lastnike stanovanj.

Čeprav je osnovna konstrukcija betonska, pa je že omenjeni dupleks zgrajen iz lesa. Les se na fasadi ponovi kot obloga izstopajočih balkonov, ki zmehča in obogati sicer enovit fasadni ovoj iz bele keramike in temno sive profilirane pločevine z unikatnim vzorcem.

Vila se kljub svoji moderni zasnovi in sodobnim materialom diskretno postavlja na ogled mimoidočim, medtem ko stanovalcem nudi dovolj intime sredi mestnega vrveža.

Arhitektura: SoNo arhitekti

Fotografije: Žiga Lovšin