Stanovati prav v središču Ljubljane, a vendar visoko nad mestnim vrvežem zveni sila zapeljivo. Takšno željo si je uresničil par, ki je sicer doma na jugu afriške celine, vendar se jima je naše glavno mesto usedlo v srce med njunim obiskom Slovenije.

Omenjena tujca sta našla zanimivo ponudbo na enem od mestnih trgov, kjer so v stari stavbi prazno podstrešje začeli preurejati v več stanovanj. Odločila sta se za nakup enega in nato prenova zaupala arhitektoma Primožu Boršiču in Manji Bergant iz biroja P Plus, ki sta se dela najprej lotila s temeljitimi pogovori z naročnikoma. Ugotovila sta, da gre za človeka z zelo jasno vizijo, z izostrenim očesom do lepih detajlov in do lepih stvari, veliko jima pomeni visoka kakovost bivanja, kar je bilo potem tudi glavno vodilo pri oblikovanju koncepta prenove.

Stanje podstrešja pred začetkom del je bilo v zelo surovem stanju, a na srečo sta se arhitekta v urejanje vključila še dovolj zgodaj, »kar nam je omogočalo, da še predvidimo drugačno tlorisno razporeditev prostorov, da malo posegamo zraven tudi pri razmestitvi elektro inštalacij, strojnih inštalacij, izbiri parketa, keramike in tako naprej,« pripoveduje Primož Boršič in doda, da so dela v 133 kvadratov velikem stanovanju potekala približno leto dni ter pripeljala do naslednje razporeditve prostorov: ob vstopu v stanovanje nas najprej pozdravi velik bivalni del, v katerem sta dnevna soba in kuhinja. Potem pa so v stanovanje umeščeni glavna spalnica s svojo lastno kopalnico, spalnica za goste tudi s svojo lastno kopalnico ter tehnični predel, kjer se nahaja utility, toplotna črpalka, razne naprave za rekuperacijo ter še dodatni WC za goste.

Kot v večini sodobnih kuhinj je tudi v tej za pripravo hrane postavljen velik otok, ki je izveden v tehničnem kamnu.

Poleg pohištva po meri, narejenega v mizarski delavnici, sta arhitekta v koncept stanovanja vključila tudi veliko slovenskih oblikovalcev, ki so poskrbeli za premične kose – jedilnico, sedežno garnituro, enosede v sobi za goste, visečo mizico – vse skupaj pa vnesla v barvno nevtralni okvir, kjer se je črni in beli ter naravni barvi lesa pridružilo tudi nekaj barvnih poudarkov. Te zasledimo v zeleni sedežni garnituri, rumenih enosedih in dodatkih, kot so barvne brisače in barvne posteljnine, kar vnaša v stanovanje življenjsko noto.

Kopalnica je oblačena v bele metro ploščice ter skupaj z dodatki v inoxu učinkuje zelo zadržano in prijetno.

Velik razmislek je bil nadalje namenjen tudi razsvetljavi, kjer je bilo glavno izhodišče dobra zasnova generalne razsvetljave, ki zagotavlja osvetljenost v glavnih delih stanovanja. Nad jedilno mizo so luči slovenskega proizvajalca, podobna luč se pojavi v dnevni sobi, medtem ko so za spalnico oblikovali tudi ambientalno stensko svetilo v obliki lune.

Posebnost glavne spalnice je, da ima zelo veliko teraso s pogledom na ljubljanski grad ter v vročem delu leta zaradi drevja na grajskem hribu zagotavlja prijeten hlad in senco. Druga terasa se nahaja v bivalnem delu, kjer lahko občudujemo jedro stare Ljubljane.

Lastnika torej živita na južni polobli, v stanovanju v Ljubljani pa bosta bivala občasno. Zato so vanj vgradili precej pametnih inštalacij, ki uravnavajo vse od ogrevanja, prezračevanja, osvetlitve ter zunanjih in notranjih senčil. Poleti ga ohladijo stropni hladilni paneli, pozimi ga greje talno gretje, oči pa božajo tudi lepi razgledi in slikarska platna. Prva posebnega je lastnik podaril svoji ženi.

»V tem čudovitem stanovanju, iz katerega se odpirajo pogledi na eni strani tako na ljubljanski grad in na drugi strani na Mestni trg in Gornji trg, je našlo posebno mesto čudovito delo ustvarjeno po naročilu, zajema pa v bistvu vse glavne motive Ljubljane in našo barvno tematiko tega stanovanja,« za zaključek pove Manja.

Arhitektura: P PLUS arhitekti (Primož Boršič, Manja Bergant)

Fotografije: Primož Boršič