Naročniki so šli v prenovo z željo, da bi bila hiša po posegu tehnološko in energetsko naprednejša ter hkrati bolj prilagojena sodobnemu, aktivnemu življenjskemu slogu. To, da so arhitekti iz Studia.a+v staro hišo spremenili v moderno lepotico, pa je zgolj pika na i kompleksni in premišljeni adaptaciji.

Stara hiša v Rogaški Slatini je bila na prvi pogled še v zelo dobrem stanju. Družina si je zaželela manjše prenove, da bi hišo bolj prilagodili svojemu življenjskemu slogu. Arhitekti iz Studia.a+v pa so že kmalu po začetku del ugotovili, da se za fasado skriva več težav: strešna konstrukcija je bila že izredno slaba, stopnišče neprimerno, prostori majhni, fasada pa neizolirana … Po številnih neprijetnih odkritjih so se namesto za kopico slabih kompromisov raje odločili za celostno prenovo.

Od stare hiše so tako ostali le nosilni zidovi.

Hiša pred prenovo

Prej popolnoma običajna hiša je tako dobila moderno preobleko: pod novo, ravno streho so zdaj umeščeni večji skupni prostori s kaminom, dve terasi v neposrednem stiku s terenom in nov, eleganten vhodni del s stopniščem. Poleg vizualne preobrazbe so stavbo tudi energetsko sanirali; hiša pa je tudi zelo varčna, ko pride do porabe vode, elektrike in energentov.

Estetsko podobo dopolnjuje nadstandardna tehnologija

Ker so lastniki hiše tudi navdušenci nad tehnologijo, je v vse glavne prostore stavbe vgrajen tudi centralni glasbeni sistem; vrt razvajata sistem za vzdrževanje trave in robotska kosilnica; v bivšo garažo pa so umestili še domači wellness s savno, prostorom za sproščanje in zunanjim masažnim bazenom.

Arhitektura: Studio.a+v

Interier: Studio.a+v in Matejka Burnik Goršek

Fotografije: Vid de Gleria