Če imajo vaša oblačila po pranju slab vonj, ste zapravili vodo, elektriko in vaš čas za rezultat, ki je več kot nezadovoljiv. Pa obstaja rešitev? Seveda! Slab vonj povzročajo plesni in bakterije, ki se razraščajo v vašem pralnem stroju. S tem trikom (ki zahteva le pet minut in tri sestavine) pa lahko mikroorganizme iz stroja odstranite.

Potrebovali boste: 

  • tri litre vode,
  • 250 ml vodikovega peroksida,
  • 60 ml limoninega soka.

Najprej očistite pralni stroj z mokro krpo. Prebrišite predalček za doziranje, boben in tesnilno gumo. S tem boste odstranili vso večjo umazanijo.

Foto: Pexels

Nato dobro zmešajte vse zgoraj navedene sestavine ‒ vodikov peroksid in limona sta vsak po svoje odlična uničevalca bakterij in plesni, skupaj pa sta še močnejša! Vodikov peroksid je po svojih čistilnih lastnostih podoben belilu, a precej bolj prijazen do vašega zdravja in tudi neškodljiv za okolje. 

S to mešanico obilno namočite notranjost stroja, pomagajte si s krpo iz mikrovlaken. Pustite, da v stroju deluje 5 minut. Po pretečenem času se bodo ostanki vlage odlepili od bobna. Odstranite jih s čisto gobico. Nato stroj splahnite s svežo vodo in do suhega obrišite. 

Foto: Unsplash

Nadaljnje vzdrževanje stroja

Da se vam pralni stroj ne bo spet navzel slabega vonja, po pranju široko odprite vrata stroja in predalček za detergent. Uporabljajte le toliko čistilnih sredstev, kot jih priporoča proizvajalec (nikar ne pretiravajte z mehčalcem!), vsake toliko časa pa operite brisače ali posteljnino na 90 stopinj, s čimer prečistite tudi stroj. 

Če tudi čiščenje bobna ne pomaga pri slabem vonju vaših opranih oblačil, pa je težava najbrž drugje, najpogosteje v pokvarjenem grelcu. Naj stroj pregleda vaš pooblaščeni serviser.

Foto: Pixabay