Sušenje perila je v sušilnem stroju lahko veliko bolj učinkovito kot na zraku, vendar je pri tem treba upoštevati nekaj pravil.

1. Kakovosten aparat

Najprej boste seveda potrebovali kakovosten sušilni stroj. Ne kupite kar prvega, ampak se prepričajte, da je res testiran na dolgo življenjsko dobo. Pri podjetju Miele na primer motorje, ki poganjajo njihove sušilne stroje, preizkušajo do 10.000 ur, temeljito in natančno. Le tako, pravijo, vam lahko zagotovijo izjemne rezultate sušenja, leto za letom.

2. Dobro otresite

Ko prestavljate perilo iz pralnega stroja v sušilnega, je pomembno, da vsak kos oblačila dobro pretresete. S tem boste skrajšali sušilni čas in zmanjšali zmečkanost tkanine.

3. Naložite poln boben

Če je le mogoče, naložite poln boben perila namesto le nekaj kosov. Tako boste privarčevali na energiji.

K zelo varčnemu sušenju perila v strojih Miele vam lahko pomaga tudi funkcija EcoFeedback. Pred začetkom izbranega programa prejmete napoved porabe energije. Med postopkom sušenja in po njem je prikazana dejanska poraba, ki lahko odstopa glede na perilo, ki je v bobnu. Na podlagi konkretnih podatkov lahko varujete okolje in prihranite denar. Prikazana je tudi umazanost filtrov. Čist filter za puhaste delce namreč prav tako poskrbi za prihranek energije!

4. Ne pretiravajte s količino

Seveda pa je hkrati treba opozoriti, da s količino perila ni dobro pretiravati. Preveč naložen sušilec dela manj učinkovito. Perilo potrebuje v bobnu prostor za premikanje, saj se tako manj zmečka in hitreje posuši.

5. Šteje tudi struktura bobna

Morda se na prvi vtis zdi nemogoče, a na sušenje perila lahko vpliva tudi struktura bobna. Kakšen boben je torej najboljši? Vsekakor satast, pravijo pri podjetju Miele. »Z edinstveno strukturo satovja se perilo v vrtečem se bobnu dviguje višje. Zato dlje časa lebdi v toku toplega zraka in se enakomerneje posuši. V vdolbinah posameznih satov nastane zračna blazina, ki nežno prestreže perilo. Ravnanje z vašim perilom je tako občutno bolj nežno, perilo pa je po sušenju tudi manj zmečkano. Likanje je tako bistveno lažje.«

6. Izberite pravi program

Različni materiali zahtevajo različne programe sušenja. Na splošno pa velja, da izberete intenzivnejše sušenje za kavbojke, brisače in druge debelejše tkanine, srednje intenzivno sušenje za sintetiko, kot je poliester, in blago sušenje za občutljivo perilo, kot so nedrčki.

Zelo kratke in energijsko učinkovite programe sušenja omogoča Mielejeva tehnologija EcoDry. Zaradisistema filtriranja in toplotnega izmenjevalnika, ki ne zahteva vzdrževanja, se puhasti delci ne morejo kopičiti v toplotnem izmenjevalniku in tako dolgoročno zmanjšati njegove zmogljivosti. Zato sušilni stroji po zaslugi tehnologije EcoDry delujejo stalno ekonomično – vso življenjsko dobo aparata.

7. Naj diši

Ker imate gotovo radi svež vonj in vas odbija, da bi bilo suho perilo zatohlo, lahko pri sušenju uporabite dišavne vložke. V Mielejeve sušilne stroje lahko odvisno od modela vstavite enega ali kar dva takšna dišavna vložka, ki jih že od leta 1871 izdeluje družinsko podjetje v južni Franciji. Rezultat je svež in naraven vonj perila, ki traja do štiri tedne.

8. Ne dodajajte mokrega perila v že delujoč stroj

V stroju imate že na pol suho perilo in zamika vas, da bi mu dodali nekaj ravnokar opranih mokrih kosov. Ne počnite tega, saj bo detektor vlage v stroju zmeden. Rezultat je lahko ali preveč ali premalo suho perilo.

9. Preverite raven kalcija

Če se vam perilo v sušilnem stroju ne suši dobro, čeprav izberete ustrezen program, je verjetno kriva trda voda. Vsebnost kalcija v vodi namreč lahko vpliva na merjenje vlažnosti in s tem na rezultat sušenja. S sušilnim strojem Miele, ki je opremljen s sistemom PerfectDry, se temu zlahka izognete. Sistem namreč  natančno prilagodi sušenje trenutni vsebnosti kalcija v vaši vodi. Tako lahko vedno dosežete natančno tisto stopnjo suhosti, ki jo želite.

Sušilni stroji delajo hitreje, če iz prostora jemljejo hladnejši zrak. V tem primeru jim ni treba ohlajati vstopnega zraka, zato porabijo manj energije, postopek sušenja pa je krajši.

10. Ne odpirajte vratc

Ko enkrat zaženete sušenje, ne odpirajte več vratc stroja. Vsakič, ko jih odprete, namreč topel zrak uide iz sušilnika in čas sušenja se podaljša.

11. Suho perilo čim prej vzemite iz sušilnega stroja

Takoj, ko je perilo suho, ga vzemite iz bobna. Podobno kot ob nalaganju, vsak kos posebej najprej zrahljajte (pretresite), nato pa zložite ali obesite, da se izognete gubanju tkanine.


Še več informacij, kako vam lahko kakovosten sušilni stroj pomaga do vedno urejenih oblačil, najdete na spletni strani www.miele.si.

Sponzorirana vsebina